KRVNA VEZA

Pavao Pavličić objavio novi roman

16.01.2014 u 12:35

Bionic
Reading

Književnik i akademik Pavao Pavličić objavio je novi roman 'Krvna veza', u kojemu se ponovno vraća krimi žanru i svojem starom junaku, uredniku novinske crne kronike Ivi Remetinu, atipičnom istražitelju čiji je književni lik Pavličić stvorio davne 1980. u romanu 'Press'

Remetin je potom bio Pavličićev glavni protagonist i u krimićima 'Pjesma za rastanak', 'Rakova djeca', 'Mrtva voda', 'Pasijans', 'Žive igračke', 'Stara ljubav', 'Zmijska serenada', 'Cvijeće vjetru', 'Krvnik u kući' i 'Tužni bogataš', prema kojemu je snimljena i istoimena televizijska serija u režiji Davora Žmegača, a lik Ive Remetina utjelovio je zagrebački glumac Damir Lončar.

Roman 'Krvna veza', u izdanju nakladnika Mozaik knjiga, prati nove avanture Ive Remetina i njegova prijatelja, inspektora u zagrebačkoj policiji Vlade Šoštara. Sve počinje jedne rujanske subote kada na prepunoj zagrebačkoj špici bude ubijen poznati kamatar. Ubojstvo je izvedeno na neobičan način, a istraga se u prvi mah nema na što osloniti, pa se zato na prvom koraku usredotočuje na žrtvu. "Tako ulazimo u svijet lihve i njezinih zakonitosti, pa doznajemo štošta o profesionalnim vjerovnicima, a osobito o dužnicima i o razlozima zbog kojih su upali u dugove", dodaje se u najavi.

Glavni junak dolazi u priliku izbliza upoznati pripadnike podzemlja, pa čak i s njima surađivati, te uspostaviti neku vrstu prijateljstva zasnovanog na međusobnom poštovanju. Pojavljuju se tu još i članovi kamatarskih obitelji, pa glumci, bivši policijski doušnici, ljubitelji pasa i razni drugi živopisni likovi. No, priča nije posve bezazlena a, iako nije ni policajac ni službeni istražitelj, Remetin će se i sam naći na meti preciznog snajpera.



Pavao Pavličić
(1946.) suvremeni je hrvatski književnik, književni znanstvenik, prevoditelj i scenarist, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i redoviti profesor na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Piše romane, autobiografske proze, knjige pripovjedaka, filmske scenarije, kazališne drame, knjige feljtona te brojne knjige s područja znanosti o književnosti. Dobitnik je nekoliko nagrada, među kojima nagrade Ksaver Šandor Gjalski za roman 'Muzej revolucije' 2013. Živi i radi u Zagrebu.