PREDSTAVA 'NOĆNI ŽIVOT'

Paolo Magelli dovodi revolucionare Ivana Vidića u ZKM

02.12.2016 u 12:43

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) kao svoju drugu ovosezonsku premijeru najavljuje u petak, 23. prosinca predstavu 'Noćni život' po nagrađivanom satiričnom tekstu Ivana Vidića u režiji Paola Magellija, koji problematizira pobunu unutar urbane sredine, dajući opću sliku suvremene stvarnosti

Kako se ističe u najavi, Vidićeva drama, ovjenčana Trećom nagradom za dramsko djelo Marin Držić Ministarstva kulture 2014., obilježit će povratak proslavljenog redatelja Magellija na pozornicu ZKM-a, nakon velikog uspjeha s predstavom 'Zagrebački pentagram' 2009.

'Noćni život' je dramsko djelo koji govori o sveopćem i raširenom stremljenju, gotovo pa čežnji današnjice – kako napraviti opću i sveobuhvatnu promjenu društvene, ekonomske, političke i duhovne stvarnosti.

Radnja prati skupinu nezadovoljnika koja zauzima gradski trg i tamo podiže barikadu. U ratu ideja i ideologija, u kovitlacu koji oponaša onaj revolucionarni, u brzim izmjenama visokog i niskog jezika, plemenitih i niskih strasti, traje komedija koja se učas može okrenuti u kaos i nasilje.

'Zadatak koji je pred sebe postavljalo cjelokupno dvadeseto stoljeće, stoji pred ljudima i na početku dvadeset i prvog, samo promijenjen, multipliciran i proširen u svim smjerovima – i taj zadatak postaje zahtjev vremena, sve ogorčeniji, odrješitiji i odlučniji – da bi se opstalo na zemlji treba promijeniti cjelokupnu društvenu stvarnost', stoji u najavi.

'Je li način za to ustanak, pobuna, revolucija? Glasovi i ideje o tome dopiru sa svih strana, ciljevi mnoštva su različiti i traje opća i sveobuhvatna kakofonija', dodaje se.

Dramaturgiju Vidićeva satiričnog, britkog teksta o revolucionarima koji žele promijeniti stvarnost ali na koncu shvate da su im osobni interesi puno važniji od općeg cilja i ideologije, potpisuje Željka Udovičić Pleština.

U predstavi glume Pjer Meničanin, Katarina Bistrović Darvaš, Doris Šarić Kukuljica, Urša Raukar, Lucija Šerbedžija, Barbara Prpić, Vedran Živolić, Frano Mašković, Anđela Ramljak, Nataša Dangubić, Hrvojka Begović, Filip Nola, Zoran Čubrilo, Milivoj Beader i Sreten Mokrović.

Scenografi su Željko Burić i Boris Greiner, kostimografkinja Doris Kristić, a skladatelj je Ljupče Konstantinov.