počinje 10. lipnja

Slovenski pankeri otvaraju 4. izdanje 'Ljeta u MSU'

22.05.2017 u 12:23

Bionic
Reading

Muzej suvremene umjetnosti (MSU) ovo će ljeto ponovno spojiti glazbu, suvremenu umjetnost i film - četvrto izdanje 'Ljeta u MSU' otvorit će na krovu tog zagrebačkog muzeja u subotu 10. lipnja slovenski punk bend Pankrti koji slavi četrdeset godina osnutka

Tjedan dana nakon Pankrta, jedne od prvih punk grupa na ovim prostorima, nastupit će riječki Jonathan, koji za sebe kažu da 'nisu bend za raju', i promovirat će svoj album 'To Love' u cijelosti, dok je posljednja subota u lipnju rezervirana za osječkog repera Kandžiju koji dolazi u pratnji Golih žena.

Srpanjski dio programa otvara subotnji koncert osebujnog crnogorskog glazbenika Ramba Amadeusa, a tjedan dana nakon njegovog koncerta, 8. srpnja, očekuje se koncert zagrebačkog Detoura, koji najavljuju kao dvosatno putovanje kroz opus dug deset godina, a u kojemu će sa svojim prijedlozima pjesama moći sudjelovati i publika.

Krovna koncertna sezona MSU-a zatvara se 15. srpnja posebnim gostom iznenađenja.

Uz šest koncerata u kinu Metropolis svake subote će se u dva večernja termina prikazivati po jedan odabrani film iz ovosezonskog ciklusa tog kina. 

Program 'Best of Metropolis' najprije donosi dvije skandinavske humorne drame - finska 'Povratak kući' Mike Kaurismakija i švedska 'Raj na zemlji' Kaya Pollaka, a slijedi britanska humorna ljubavna drama 'Ljubav i prijateljstvo' Whita Stillmana. 

Hrvatski ljubavni omnibus 'Zbog tebe'Anđela Jurkasa prikazat će se 1. srpnja, francuska drama 'Sve što dolazi' Mie Hansen-Love tjedan dana kasnije, a na kraju programa, 15. srpnja još jedan francuski film 'Elle' Paula Verhoevena.

Autor: Youtube

Ulaznica za koncert i film uključuje i posjet izložbi 'Braco Dimitrijević – retrospektiva', koja predstavlja najvažnije faze stvaralaštva jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu.  

Djelo Brace Dimitrijevića i njegovo osmišljavanje pojma Posthistorija 1976. izravno su utjecali na dvije vodeće tendencije u suvremenom umjetničkom diskursu, od kritičkih praksi u javnim prostorima do intervencija u muzejskim kolekcijama. 

Konstantne preokupacije njegova rada – temu relativnosti povijesti i povijesti umjetnosti, kao i fenomen slučajnosti Dimitrijević predstavlja ranim djelima, ali i novim radovima, ostvarenima za tu izložbu. 

Njegova je retrospektivna izložba postavljena na dva kata MSU-a, gdje su mu izloženi radovi nastali od kraja šezdesetih do danas, od 'Slučajnih prolaznika' do najnovijeg slikarskog ambijenta 'Lascaux 3000'. 

Uz koncerte, izložbe i filmske projekcije organizatori Ljeta u MSU najavljuju i jednu novinu - performanse hrvatskih umjetnika, koji će se izvoditi svake večeri prije samog koncerta, na nekoliko lokacija unutar Muzeja. 

Izvedbe će se razlikovati temama i pristupima, stvarajući nove poveznice između pop kulture i suvremene umjetnosti, te pružajući novu dimenziju jedinstvenog doživljajnog iskustva posjetiteljima, napominje se u najavi MSU-a.  

Prvi performans izvest će 10. lipnja Braco Dimitrijević koji će, na inicijativu zagrebačke publike, prepričavati i otkriti do sada nepoznate anegdote iz vlastitog života koje su vezane uz neke od najrelevantnijih predstavnika svjetske suvremene umjetnosti i pop kulture.

Uslijedit će mlađa generacija performera, dizajnerice Dora Đurkesac i Karla Paliska prikazat će svoj interaktivni projekt, akciju pod nazivom "In Situ – Invert", kojom povezuju izložbeni prostor Muzeja s okolnim javnim prostorom te pozivaju stanovnike susjednih kvartova da se uključe u proces kolaborativnog stvaranja izložbe. 

Nikolina Komljenović će izvesti performans brisanja objekata u prostoru, tematizirajući neposrednost doživljaja i komunikacije bez uplitanja prepoznatljivih komunikacijskih kodova naučenih kroz obrazovni sustav. 

U srpanjskom nastavku Antonio Grgić će čitati poglavlje Fetiški karakter robe i njegova tajna iz 'Kapitala' Karla Marxa, čime preispituje umjetničku, ekonomsku i društvenu vrijednost predmeta iz muzejskih zbirki, dok će Bojan Koštić izvesti performans nadahnut starom mezopotamijskom obrednom praksom pročišćavanja prolaskom kroz krug od brašna kroz koji moraju proći svi koji uđu u MSU. 

Posljednji performans u ovogodišnjem programu je 'Bičevanje riječima' Nike Rukavine koji upozorava na nereagiranje okoline u slučajevima verbalnog i fizičkog zlostavljanja žena. 

Zbog sigurnosnih razloga na krovu, broj ulaznica je ograničen, a u slučaju kiše koncerti će se održati na platou MSU-a, kod tobogana.