POBJEDA EMOTIKONA

Oxford za riječ godine odabrao nešto neizgovorivo

  • Autor: M.P.
  • Zadnja izmjena 17.11.2015 13:28
  • Objavljeno 17.11.2015 u 13:28
emotikon

emotikon

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Emoji

Prvi put u povijesti Oxfordski rječnik proglasio je riječ godine koja i nije - riječ. Radi se o simbolu, odnosno, emotikonu i to konkretno licu niz čije obraze klize suze radosnice. Kažu da je upravo taj 'smajlić' obilježio 2015!

U objašnjenju zašto je baš taj emotikon odabran za 'riječ godine 2015', navodi se da su emotikoni, koji su se počeli upotrebljavati u kasnim devedesetima, baš u ovoj godini doživjeli procvat. Konkretan izbor 'najemotikona' napravljen je nakon konzultacije istraživanja tvrtke SwiftKey koja je došla do podatka da je upravo taj emotikon najupotrebljivaniji u 2015. - čak 20 posto u Velikoj Britaniji, odnosno, 17 posto u SAD-u njegova je zastupljenost.

Dodatan argument je i što njegova upotreba bilježi i velik rast u 2015. u odnosu na godinu ranije kada je iznosila četiri, odnosno, devet posto. 
Podsjetimo, lanjski pobjednik bila je riječ 'vape' koja označava elektronsku cigaretu, godinu prije 'selfie', a 2012. 'GIF'. Ideja odabira riječi godine je istaknuti onu koja je često upotrebljavana u toj godini i koja odražava svojevrsni duh te godine. Odabirom emotikona umjesto riječi sastavljene od slova, Oxfordski rječnik naznačio je možda i početak kraja komunikacije - riječima. Među ostalim, u pojašnjenju odabira navodi se da emotikoni lakše od riječi prevladavaju jezične barijere. Posebno danas, u svijetu brze komunikacije i društvenih mreža.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!