IMENA VRIJEDna MILIJUNe

Ovo su autori kojima su izdavači isplatili najveće cifre

05.03.2017 u 12:55

Bionic
Reading

Svjetski izdavači nerijetko su znali prepoznati svoje zlatne koke koje su im osigurale milijunsku zaradu, a među autorima kojima je pošlo za rukom dobiti najveće iznose za svoje knjige su kralj krimića James Patterson, velška književna zvijezda Ken Follett, najpoznatiji par američke politike Hillary i Bill Clinton te veterani rocka Bruce Springsteen i Keith Richards

Memoari političkih vođa značili su milijune na računu svjetskih izdavača, ali i samih autora. Posljednji u nizu koji su za milijunski ugovor odlučili ispričati svoju priču iz Bijele kuće jest bivši predsjednički par SAD-a Michelle i Barack Obama. Izdavačka kuća Penguin ponudila im 60 milijuna dolara za dvije knjige u kojima će Barack Obama ispričati najzanimljivije detalje iz svoje predsjedničke karijere, a njegova supruga iskustvo prve dame. To je zasad najveća cifra koju je dobio jedan svjetski vođa za svoje memoare. No tu je još niz imena koji se mogu pohvaliti izdašnim ciframa koje su dobili za svoje knjige. Ovo je deset najunosnijih ugovora o kojima piše The Guardian:

1) James Patterson (100-150 milijuna dolara) za sedamnaest knjiga 2009.

Američki majstor krimića James Patterson, jedan od najuspješnijih pisaca današnjice, prodaje 20 milijuna knjiga godišnje. Prošle godine proglašen je najplaćenijim piscem, a 2010. našao se na naslovnici časopisa The New York Times Magazine kao autor koja je 'preporodio izdavaštvo'. Najunosniji ugovor u svojoj karijeri vrijedan više od sto milijuna dolara potpisao je 2009. godine s izdavačkom kućom Hachette za 11 knjiga za odrasle i šest za omladinu koje je trebao isporučiti u naredne tri godine. Za Pattersona koji 'štanca' trilere kao na traci, to nije problem. Neki od njegovih najprodavanijih naslova prevedeni su i u Hrvatskoj u izdanju Algoritma 'Alex Cross', 'Sad je vidiš', 'Vještica i čarobnjak' te 'Unakrsna paljba'.

2) Ken Follett (50 milijuna dolara) za tri naslova 2008.

Za 'Stoljetnu trilogiju' velškog pisca, poznatog po trilerima i povijesnim romanima, Penguin je platio 16,5 milijuna dolara po knjizi. Follett je autor najprodavanijih povijesnih romana, a prva knjiga trilogije 'Pad divova' prodana je u dva milijuna primjeraka za samo deset tjedana. 'Stoljetna trilogija' epski je prikaz pet međusobno povezanih obitelji kroz turbulentna vremena prethodnih stotinu godina. Najpopularnija prva knjiga 'Pad divova' predstavlja pomno istraženo povijesno razdoblje kroz priče velškog dječaka, rudara, američkog studenta prava, engleske spremačice te aristokratkinje koja se zaljubljuje u pogrešnu osobu i dva siromašna ruska brata čiji će nas životi provesti kroz Prvi svjetski rat, rusku revoluciju, dvorce Europe i gangsterske organizacije za vrijeme prohibicije.

3) 'Crossing the Threshold of Hope', Papa Ivan Pavao II. (8,5 milijuna dolara) 1994.

Izdavačka kuća Knopf i danas čestita sebi na investiciji koja im je donijela zaradu od 20 milijuna dolara. Knjiga o mudrosti života omiljenog pape prevedena na četrdeset jezika bila je svjetski bestseler prodan u nekoliko milijuna primjeraka. Samo u Italiji prodano je više od milijun primjeraka. Knjiga ima zanimljivu povijest nastanka. Talijanski televizijski novinar Vittorio Messori pokušavao je uporno dobiti intervju od Ivana Pavla II. povodom njegovih 15 godina papinstva. Ivan Pavao II. je pristao odgovoriti na pitanja koja mu je Messori poslao, a onda je u posljednji trenutak otkazao intervju. Da bi se iskupio, poslao je svoje pismene odgovore Messoriju s dozvolom Vatikana da s njima radi što hoće. Preporučio je jedino naslov na koji je kasnije pristala i talijanska izdavačka kuća Arnoldo Mondadori, koja je knjigu prva izvorno objavila na talijanskom jeziku. Naime, kad je talijanski novinar vidio koji dragulj od teksta ima u rukama, shvatio je kako je to savršeni materijal za knjigu. I nije pogriješio jer uknjižene životne poruke Ivana Pavla II. postale su jedan od najprodavanijih naslova diljem svijeta 1995.

4) Bill Clinton, 'Moj život' (15 milijuna dolara) 2004.

Knjiga od tisuću stranica u kojoj nekadašnji američki predsjednik piše o svom odrastanju u Arkansasu i najvažnijim političkim potezima pokazala se kao odličan potez izdavačke kuće Knopf. Clintonova autobiografija otkriva nepoznate pojedinosti od rođenja nakon očeve smrti i najranijeg djetinjstva do ljubavi prema Hillary Rodham i djeci, uspona u političkom životu i dvostrukog predsjedničkog mandata u kojem je utjecao i na događaje na našim prostorima. Nije izostavljena priča i o cijeni koju je Clinton morao platiti u javnom i privatnom životu za skandal s Monicom Lewinsky koji je ugrozio njegov položaj. 'Moj život' Billa Clintona u Hrvatskoj je izašao u izdanju VBZ-a, a 2005. bila je najprodavanija knjiga godine u svijetu.

5) Hillary Clinton, 'Teške odluke' (14 milijuna dolara) 2014.

Čitatelji su se nadali zanimljivom štivu o životu slavne američke političarke, očekivali su se i detalji kako je podnijela gubitak od Obame 2008. na predsjedničkim izborima, no knjiga je u konačnici bila oglas od 600 stranica za buduće predsjedničke izbore gospođe Clinton. Bivša prva dama Amerike, senatorica iz New Yorka te potom ministrica vanjskih poslova u mandatu Baracka Obame, žena je golema vanjskopolitičkog iskustva. Kako bi pokazala koliko je kompetentna za obavljanje predsjedničkih dužnosti, Hillary je u predizbornoj utrci objavila memoare o svojim uspješnim međunarodnim aktivnostima. Unatoč ambiciji gospođe Clinton, prodaja je u SAD-u tjedan dana nakon objavljivanja pala za 43 %, a izdavačka kuća Simon & Schuster, koja je Hillary Clinton isplatila milijune, nije se pohvalila konačnom zaradom. 'Teške odluke' kod nas su objavljenje u izdanju Profila.

6) Bruce Springsteen, 'Born to Run' (10 milijuna dolara) 2016.

Boss je za svoju autobiografiju, u kojoj vrlo otvoreno piše o teškom odnosu s ocem i dugogodišnjoj borbi s depresijom, dobio najveći predujam od izdavača Simon & Schuster. Hrvatski prijevod autobiografije Brucea Springsteena u izdanju Profila, objavljen je prošle godine 27. rujna usporedo s engleskim izdanjem, ali i izdanjima diljem svijeta. Springsteenova iskrena ispovijest bila jedna od najprodavanijih u Hrvatskoj prošle godine, a i u svijetu. Ideja za knjigu dogodila se slučajno 2009. kad su Bruce Springsteen i E Street Band nastupili s u poluvremenu Super Bowla. Iskustvo je bilo toliko uzbudljivo da je Bruce odlučio pisati o tome. Tijekom proteklih sedam godina Bruce Springsteen posvetio se pisanju priče svog života o osobnim borbama koje su inspirirale njegove najbolje radove.

7) Margareth Thatcher, 'Godine u Downing Streetu' i 'Put k moći' (11,3 milijuna dolara) 1993. i 1995.

Rupert Murdoch godinama je nagovarao Margareth Thatcher na pisanje memoara, a kad je nakon odlaska s pozicije britanske premijerke konačno pristala, njezin sin Mark odlučio je pregovarati pri potpisivanju ugovora tražeći čak 20 milijuna dolara. Murdoch je smatrao kako je cifra prevelika i hladnokrvno odustao. Thatcher je na kraju potpisala ugovor s izdavačem HarperCollins za puno manje novca.

8) Amy Schumer, 'The Girl With the Lower Back Tattoo' (8 milijuna dolara) 2015.

Trenutno najpopularnija komičarka dobro je unovčila svoj status. Kritičari su nahvalili njezinu zbirku priča u kojima progovara o očevoj bolesti, seksualnosti i kontroli nošenja oružja, no nije sigurno je li i izdavač bio jednako zadovoljan prodajom.

9) J.K. Rowling, 'Prijevremeni izbori' (8 milijuna dolara) 2012. godine

Daleka su prošlost ona vremena kad je J.K. Rowling za knjigu o Harryju Potteru potpisala ugovor s cifrom od dvije tisuće funti. Njezin prvi roman za odrasle 'Prijevremeni izbori' nadmašio je očekivanja izdavača. Nakon što je izdavaču priuštila vrhunsku zaradu sa serijalom knjiga o Harryju Potteru prodanim u 450 milijuna primjeraka diljem svijeta, nije bilo rizika počastiti Rowling s milijunskim ugovorom za njezinu književnu prekretnicu. Veliki roman o malom gradu 'Prijevremeni izbori' u Hrvatskoj je objavljen u izdanju Mozaik knjige. 

10) Keith Richards, 'Život' (8,8 milijuna dolara) 2010.

Novinar James Fox imao je pune ruke posla bilježeći brojne pikanterije iz života neuništivog rokera Keitha Richardsa. Čitatelji su bili oduševljeni zanimljivim štivom, James Fox je nahvaljen za svoj rad, a zadovoljni su bili i izdavači jer je prodano više od milijun primjeraka. Knjiga na više od 600 stranica, čije je hrvatsko izdanje izašlo u izdanju Profila, opisuje neke od najslavnijih svijetlih i mračnih trenutaka u karijeri Rolling Stonesa te iznosi jedinstvenu Richardsovu životnu i rokersku filozofiju. Slavni gitarist nije izostavio detalje o poreznom egzilu u Francuskoj, razuzdanim američkim turnejama, rastućoj slavi, izolaciji i ovisnosti. Tu je i priča o razilaženju s Mickom Jaggerom, njihovim žestokim svađama i konačnom pomirenju. O braku, obitelji, solo-albumima, sastavu X-Pensive Winos i putu kojemu se ne nazire kraj.