preinake u glazbenom smislu

Ovacije na premijeri 'Labuđeg jezera' u zagrebačkom HNK

18.03.2017 u 09:44

Bionic
Reading

Balet Petra Iljiča Čajkovskog, 'Labuđe jezero', premijerno je izveden u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Koreografija i režija Vladimira Malakhova, strastvena je inscenacija jednog od najpoznatijih djela klasične baletne literature i zasigurno jedan od vrhunaca ovogodišnje sezone središnje nacionalne kazališne kuće.

U petak, 17. ožujka, u zagrebačkom HNK izvedena je najnovija inscenacija bajkovite intimne drame o ljubavi i izdaji jednog od najvećih skladatelja romantizma - Petra Iljiča Čajkovskog. 'Labuđe jezero' praizvedeno je u Moskvi davne 1877. godine, a njezini djelovi prvi su puta u zagrebačkom HNK-u postavljeni 1921. godine, dok je cjelovitu izvedbu zagrebačka publika imala priliku pogledati tek 1962.

Danas sinonim za klasičnu baletnu umjetnost, popularnost je steklo tek nakon skladateljeve smrti, nakon izmjena koje su za sanktpeterburško kazalište 1896. koreografirali Marius Petipa i Lev Ivanov. Na tu se verziju oslanja većina inscenacija toga 'najpopularnijeg bijelog baleta', pa se tako na njih, i jednu staromoskovsku izvedbu, oslonio i Vladimir Malakhov, proslavljeni ukrajinski plesač i koreograf, kojemu je to prva suradnja sa zagrebačkim HNK-om i prva interpretacija 'Labuđeg jezera' nakon što je sam u njemu nastupio u 24 verzije.

  • +12
Premijera baleta Labuđe jezero Izvor: predsjednica.hr / Autor: Ured predsjednice RH

No, Malakhov se odlučio na neke preinake u glazbenom smislu, što je odmah tražilo i neka drugačija koreografska rješenja pa tako u najnovijoj HNK-ovoj produkciji toga djela ima i dosta novoga – ponegdje su od originala ostavljeni samo detalji, treći je čin potpuno drugačiji s iznimkom pas de deuxa, koji je Petipaino rješenje, dok je nekim ulogama otvoreno više prostora.

Čajkovski je za 'Labuđe jezero' skladao 29 plesnih brojeva i uvertiru, no vjerojatno najpoznatija glazbena tema među njima je tema labudova, koja se prvi puta javlja pri kraju prvog čina, stvarajući nadnaravnu atmosferu napetog iščekivanja, da bi se isti motiv, u bržim ili sporijim varijacijama, ponavljao kroz čitav balet, navješćujući preobrazbe i promjene atmosfere.

  • +21
Domijenak nakon premijera baleta Labuđe jezero Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

U ulozi princa Siegfrieda na premijeri je nastupio Andrea Schifano, Odettu/Odiliju utjelovila je Miruna Miciu, a demonskog Rotbarta Guilherme Gameiro Alves. Izvedbom se ističe i Dvorska luda, Takuya Sumitomo, no brojne su solističke točke u izvedbi solista i solistica Baleta HNK-a koje je publika ispratila aplauzom i ovacijama. Orkestrom je na premijeri ravnao novi stalni dirigent Baleta HNK Zagreb Dian Tchobanov.