MSU i grad zagreb

Proglašeni dobitnici Nagrade za mlade umjetnike 'Ivan Kožarić'

20.12.2022 u 14:28

Bionic
Reading

Pobjednici natječaja za Nagradu za mlade umjetnike 'Ivan Kožarić', koje zajedno drugu godinu dodjeljuju Muzej suvremene umjetnosti i Grad Zagreb, proglašeni su danas u Zagrebu

Prvu nagradu dobila je Petra Slobodnjak za rad „Displacement, Planinska 7“, koji kroz 27 fotografija i 10 autorskih tekstova bilježe deset godina života autorice. U radovima se nižu priče o susjedstvu, možda zastarjeloj formi zajedničkog življenja, koje prenose poruku zajedništva u novim prijateljstvima, kaže se u obrazloženju nagrade koju prati novčani iznos od 30 tisuća kuna.

Druga nagrada pripala je Marini Rajšić za rad „Pauzirane čestice lipe“, u kojem se autorica bavi prenošenjem praha lipe, nastalog od osušenog lišća u naselju koje je potpuno stradalo tijekom Drugog svjetskog rata, i tako širi njegov regeneracijski potencijal. Nagradu prati novčani iznos od 25 tisuća kuna.

Treću nagradu i 20 tisuća kuna dobio je Kristijan Popović za rad „Replika javnog spomenika hrvatskoj povijesti“ u kojem uz pomoć samouslužnog automata na zapadnom kolodvoru na ironičan način komentira hrvatsku tranziciju.

Posebnu nagradu „Kožarić digital“ i 25 tisuća kuna dobio je Alex Brajković za projekt „Generative Contemplation – Cellular Automata“, koji upotrebljavajući vlastiti algoritam stvara zvučni krajolik.

Nagrađeni autori su zahvalili na nagradi i rekli da im je čast dobiti nagradu koja nosi ime Ivana Kožarića.

Predsjednica ocjenjivačkog suda Radmila Iva Janković kazala je da se na natječaj javilo oko 90 kandidata mlađih od 35 godina i da je bilo teško odabrati najbolje.

Nadamo se da će ovdje nagrađeni mladi umjetnici potvrditi ovaj izvor ubuduće, kazala je i dodala da je Kožarić bio blizak mlađim generacijama.

Nikad se nije dao kanonizirati. Njegova djela nikad nisu bila dovršena, uvijek je iz njih nastajalo nešto novo, kazala je čestitavši nagrađenim umjetnicima.