novi podcast

Zapratite 'Prednji plan', podcast Društva arhitekata Zagreba

21.12.2022 u 10:19

Bionic
Reading

DAZ-ov podcast svojevrsni je početak, odnosno testiranje novog medija koji je pristupačan široj javnosti, a koji će pratiti djelovanje samog društva i šire stručne zajednice te ga informirati teorijskim sadržajem

Podcast je zamišljen kao prostor edukacije i prenošenja znanja, ali i dubinske rasprave, konfrontiranja mišljenja i ideja, te izgradnji zajedničkog misaonog tla.

"Arhitektura i urbanizam su po svojoj prirodi društveno angažirane discipline. Nije moguće govoriti o gradu i stvarati arhitekturu a da se istovremeno, svjesno ili nesvjesno, ne prigrli određen pogled na svijet, kulturu i prostor. Takva pozicija podrazumijeva da je prije čina stvaranja potrebno misliti, odnosno da je za djelovanje potrebno razvijati diskurs. Dinamika vremena u kojem živimo dodatno potencira potrebu za razvojem arhitektonske misli, kako bi struka i društvo isplivali iz trenutnog diskurzivnog vakuuma koji karakterizira većinu izgrađenog prostora", poručuju iz Društva arhitekata Zagreba.

Izvor: Društvene mreže

"Podcast je nastao s ciljem okupljanja kvalitetnih pojedinaca, promišljanja društvenih okolnosti i kulturnih polazišta, osiguravanja kontinuiteta i prenošenja iskustava, te u konačnici sinteze i stvaranja novih sadržaja. Vjerujemo da je moguće izgraditi snažnu intelektualnu zajednicu te razvijati diskurs s ciljem dubljeg razumijevanja metafizičkog, filozofskog, umjetničkog i društveno-političkog konteksta u kojemu će djelovati nova generacija stvaratelja. Kvalitetna praksa, strukovna politika, zakonodavna i institucionalna reforma nisu preduvjeti već posljedice stvaranja takve zajednice i diskursa", dodali su.

Sve dosad objavljene epizode možete pronaći na YouTube kanalu Društva arhitekata Zagreba.