DO 20. RUJNA

Otvorena izložba 'White Noise, Black Words' u HDLU

30.08.2014 u 09:42

Bionic
Reading

Skupna međunarodna izložba 'White Noise, Black Words' otvorena je u Galeriji Prsten zagrebačkog Doma hrvatskih likovnih umjetnika, kao druga izložba CreArt-a, kulturnog projekta odabranog u okviru EU programa Kultura 2007 - 2013. kojemu je cilj promicanje umjetničkog stvaralaštva u kojemu uz Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) sudjeluje dvanaest europskih institucija i gradova

Na izložbi koja je u Zagreb stigla iz Vilniusa, istražuje se ravnoteža apstrakcije i figuracije, nematerijalnosti i materijalnosti, realnosti i simbola, postojanja i mašte. Izložene su slike, crteži, skulpture, instalacije, fotografije, video i zvučni radovi devetnaestero umjetnika iz 12 zemalja, a Hrvatsku predstavljaju Ana Hušman te Fokus Grupa - Iva Kovač i Elvis Krstulović.

Ravnateljica HDLU Ivana Andabaka smatra taj projekt važnim jer omogućuje hrvatskim umjetnicima da se predstave na međunarodnoj razini, sudjeluju na izložbama, radionicama i rezidencijama u europskim gradovima. U taj se petogodišnji projekt HDLU uključio krajem prošle godine, dosad je sudjelovalo sedmero hrvatskih umjetnika, a završit će 2017. izložbom u Bruxellesu, rekla je.

Izložba se postavljala proteklih tjedan dana, a Rosa Lleo, koja je uz Miguela Amada i Joaoa Laie njezina kustosica, kao poseban je izazov vidjela spajanje različitih izričaja i radova umjetnike koji ne rade u istim medijima niti su istog podrijetla. Sam naslov ukazuje na kontrast, 'bijeli šum' tehnički termin, kombinacija svih zvukova u ljudskom rasponu, a 'crne riječi' sugeriraju na nešto iracionalno, subjektivno, rekla je.

Predsjednik HDLU-a Josip Zanki izrazio je zadovoljstvo što domaći umjetnici i članovi Društva putem takvih projekata dobivaju priliku sudjelovati na rezidencijama u inozemstvu, ali i što se na taj način među umjetnicima razmjenjuju ideje, izvijestivši da je HDLU nedavno dobio još jedan europski projekt, koji se bavi umjetnošću u uvjetima globalnog kapitalizma.

Koordinator CreArt projekta Juan Gonzales-Posada Martinez zadovoljan je što na natječaju za projekt interes pokazuju i umjetnici iz Hrvatske, a smatra ga jedinstvenim budući da, napomenuo je, obuhvaća gradove srednje veličine u kojima se ostvaruje umjetnička mobilnost i cirkulacija radova. Najavio je da nakon Zagreba izložba odlazi u rumunjski grad Harghita, a novi godišnji poziv svim partnerskim gradovima za odabir lokalnih umjetnika za treću izložbu CreArt-a, koja će se održati iduće godine, uslijedit će u rujnu.

Među ostalim, izlažu umjetnici iz Rumunjske, Litve, Portugala, Italije, Španjolske, Austrije, Norveške - Dana Stana, Patricija Gilyte, Remigijus Venckus, Sergio Marques, Nuvola Ravera, Jozsef Fulop, Nina Hove, Emanuela Rizzo, Sandro Marasco, Felix-Benedikt Sturm, Kurt Lackner,Julio Falagan,Vildan Turalic, Katerina Vorlova, Martin Dašek, Amaya Bombin, David del Bosque, Saulius Dastikas.

U okviru projekta HDLU je organizirao dvodnevne likovne radionice Alena Kasumovića, studenta zagrebačke Akademije likovnihi umjetnosti, i događanja 'Kretanje kroz elemente' u suradnji s Galerijom Greta i likovnim umjetnicama Vesnom Šantak i Ninom Bešlić, a profesorica kulture, medija i vizualne umjetnosti Katarzyna Kosmala iz Škotske održat će predavanje uz vizualnu prezentaciju na temu 'Dwelling in the Precarious: Existence vs Imagination'.
Izložba 'White Noise, Black Words' bit će otvorena do 20. rujna.