OTVORENJEM IZLOŽBE

U Osijeku počeli 30. 'Krležini dani'

05.12.2019 u 21:12

Bionic
Reading

Otvorenjem izložbe 'Tri desetljeća Krležinih dana u Osijeku' u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu u četvrtak navečer počela je 30. kazališno-teatrološka priredba 'Krležini dani'

Autorica izložbe Martina Petranović rekla je kako struktura postava, uz ostalo, prikazuje ključna čvorišta "Krležinih dana" - začetak ideje o njihovom osnutku povezan s podizanjem spomenika Miroslavu Krleži u Osijeku 1987. godine, njihovo utemeljenje i glavne osnivače, tadašnje intendante osječkog i zagrebačkog HNK-a Zvonimira Ivkovića i Marijana Radmilovića, teatrologa Branka Hećimovića te profesora osječkog Sveučilišta Stanislava Marijanovića.

Drugi dio izložbe oblikovan je oko nekoliko glavnih sastavnica "Krležinih dana", a to su znanstveni skup, na kojemu je do sada sudjelovalo više od 200 znastvenika iz cijele Hrvatske, smotra odigranih predstava te predstavljanja knjiga i izložbi kazališne tematike, dodala je Petranović.

Intendantica osječkog HNK-a Dražena Vrselja istaknula je kako je u 30 godina "Krležinih dana", čiju respektabilnu povijest prikazuje ova izložba, izvedeno više od stotinu kazališnih predstava, otvoreno više od 30 izložbi te održano 29 znanstvenih skupova koji su okupili brojne velikane hrvatske dramaturgije i teatrologije.

U sklopu kazališnog dijela "Krležinih dana", koji se održavaju od 7. prosinca, bit će izvedena drama "Bez trećega", Milana Begovića, u izvedbi "Gala teatra" te drama "Leda", Miroslava Krleže, u izvedbi šibenskog Hrvatskog narodnog kazališta.

Dani se nastavljaju u petak dvodnevnim znanstvenim skupom "Tri desetljeća "Krležinih dana", koji će se održati na osječkom Filozofskom fakultetu. U sklopu skupa, bit će predstavljen zbornik radova "Krležini dani u Osijeku 2018. -redatelji i glumci hrvatskog kazališta, drugi dio".

Utemeljitelj "Krležinih dana" je osječki HNK, a održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture te Ministarstva znanosti i obrazovanja te supokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i osječkoga Sveučilišta.