U ETNOGRAFSKOM MUZEJU

Otvorena izložba 'Idemo na pivo!'

12.05.2012 u 11:19

Bionic
Reading

Izložba 'Idemo na pivo!' otvorena je 11. svibnja u Etnografskom muzeju Zagreb i ostaje otvorena do 15. srpnja. Ovo je prva izložba u Hrvatskoj koja prikazuje kulturološki i antropološki aspekt kulture konzumacije piva. Partner izložbe je Karlovačka pivovara

Izložba 'Idemo na pivo!' otvorena je 11. svibnja u Etnografskom muzeju Zagreb i ostaje otvorena do 15. srpnja. Ovo je prva izložba u Hrvatskoj koja prikazuje kulturološki i antropološki aspekt kulture konzumacije piva. Partner izložbe je Karlovačka pivovara.

Izložbu je otvorio predsjednik uprave Karlovačke pivovare Alexander Gerschbacher: Moderatorica svečanog otvorenja bila je Danijela Trbović, a izložbu 'Idemo na pivo!' došli su pogledati i Mate Janković te članovi Parnog valjka: Marijan Brkić, Zorislav Preksavec i Borislav Blažević.

'U stvaranju izložbe 'Idemo na pivo!' sudjelovali su brojni stručnjaci i znanstvenici s područja etnologije i antropologije, te povjesničari. Posebnu vrijednost projekta čini suradnja s mnogim muzejima kao što su Muzej grada Zagreba, Muzej za umjetnost i obrt, Arheološki muzej, Muzej grada Vukovara i Muzej grada Iloka, koji u svojim povijesnim zbirkama imaju vrijedne predmete koji se odnose na kulturu konzumiranja piva. Iza nas je godinu dana intenzivnog rada na izložbi i vjerujem da će posjetitelji to prepoznati', istaknula je autorica izložbe i viša kustosica Etnografskog muzeja Zvjezdana Antoš.

Naglasila da je je zahvaljujući suradnji Etnografskog muzeja i Karlovačke pivovare omogućeno istraživanje kulture konzumiranja piva - teme koja do sada nije bila istražena na području urbane etnologije, odnosno kulturne antropologije u Hrvatskoj.

'Izložbu prati bogato opremljen dvojezični katalog na čak 270 stranica - prava mala enciklopedija u kojoj su obrađene mnoge teme poput povijesti europskog i hrvatskog pivarstva, procesa proizvodnje piva, piva i gastronomije, piva u različitim kulturama. S druge strane, izložbu čini nekoliko tematskih cjelina: Priča o pivu, Povijest europskog pivarstva, Povijest pivarstva u Hrvatskoj, Pivo i društvenost, Pivo i umjetnost, a u cjelini o Karlovačkoj pivovari prikazat ćemo kako i gdje pivo nastaje', objasnila je gđa. Antoš.

U stvaranje izložbe 'Idemo na pivo!' uključili su se i strastveni kolekcionari te ljubitelji piva, koji su svojim donacijama pridonijeli kvaliteti i raznovrsnosti izložbe. Između brojnih doniranih predmeta, posjetitelji će moći vidjeti i predmete vezane uz pivo i kulturu konzumiranja piva koje su donirale i neke poznate osobe poput Dražena Žerića Žere iz Crvene jabuke, ali i poznati ljubitelji piva i strastveni kolekcionari poput Mladena Klemenčića. Svi koji žele, predmete mogu donirati i za vrijeme trajanja izložbe, do 15. srpnja. Također, direktor Sektora lanca opskrbe Karlovačke pivovare Zvonimir Nemet održat će zanimljivo predavanje o tome kako nastaje pivo.


Tijekom trajanja izložbe 'Idemo na pivo!' Etnografski muzej produžit će svoje radno vrijeme, pa će biti otvoren svakoga dana od 10 do 20 sati, osim ponedjeljka kada je Muzej zatvoren.

Raspored popratnih događanja srijedom uz izložbu 'Idemo na pivo!':

Datum           Aktivnost
16. 5. 2012.   Degustacija piva, Karlovačka pivovara

23. 5. 2012.   Razgovori uz pivo:
Paul Vandoren(Belgija), šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, Christian Brawentz (Austrija), izaslanik Austrijskog veleposlanstva za agrarna pitanja, šumarstvo i okoliš, Sean Honan (Irska), direktor škole engleskog jezika Inicijativa u Zagrebu

30. 5. 2102.   Degustacija piva, Karlovačka pivovara

13. 6. 2012.   Predavanje "Prve pivnice u Zagrebu oko 1900. godine"
dr. sc. Ines Sabotič, Institut Ivo Pilar

20. 6. 2012.   Degustacija piva, Karlovačka pivovara

27. 6. 2012.  Predavanje 'Kako nastaje pivo'
dr. sc. Zvonimir Nemet, Karlovačka pivovara

4. 7. 2012.     Degustacija piva, Karlovačka pivovara

11. 7. 2012.   Predavanje 'Pivske vrste u Europi'
mr. sc. Mladen Klemenčić, Leksikografski zavod Miroslav Krleža

*Svi događaji počinju u 18 sati i namijenjeni su odraslim posjetiteljima.