HDLU

Otvoren Peti hrvatski trijenale grafike

10.06.2009 u 09:54

Bionic
Reading

Peto izdanje Hrvatskoga trijenala grafike u Domu Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU) otvorila ravnateljica Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Slavica Marković, te je objavila dobitnike nagrade ovoga trijenala.

Premiju HAZU-a dobila je Maja Franković, Nagradu Kabineta grafike HAZU Iva Šarić, Nagradu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) Kristina Restović, a Nagradu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka Ines Matijević.

Dobitnik Nagrade Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Zagreb je Mario Čaušić, a Zdenki Pozaić uručena je Nagrada Gradskog ureda za kulturu Zagreb.

Dodijeljena su i posebna priznanja žirija Ivi Ćurić, Lidiji Janković, Renati Ladović Meštrović i Roberti Vilić.

Peti Hrvatski trijenale grafike će se, s nekoliko paralelnih izložaba, održavati do 5. srpnja.

Trienale grafike, kako je istaknuto na otvorenju, svjedoči o kontinuitetu te izložbe grafičke umjetnosti koja je tijekom svoga postojanja mijenjala naziv, suradnike, izlagače, koncepciju, karakter te mjesto održavanja. A riječ je o pola stoljeća postojanja, odnosno od 1960. kada je održana 1. zagrebačka izložba grafike, preko jugoslavenskoga bijenala, do ovogodišnjega - 5. izdanja trijenala

Ocjenjujući kako je riječ o kontinuitetu izvrsnosti akademik Ante Vulin istaknuo je kako su za to posebno zaslužne čelne osobe Kabineta grafike HAZU među kojima je i sadašnja ravnateljica Slavica Marković.

Peto izdanje trijenala donosi nekoliko krupnih dionica iz kojih se može isčitati i aktualna situacija u grafičkoj umjetnosti, rekla je Slavica Marković.

Tako je, podsjetila je, središnja dionica trijenala u Galeriji Prsten okupila 40-tak pozvanih autora, ponajviše sa zagrebačke, riječke i osječke grafičke scene te 40-tak odabranih na natječaju, među kojima je velik broj mladih umjetnika.

U Galeriji PM je pak izložba "Subverzija kolektivne (ne)svijesti" kojom kustosica Ružica Pepelko "koristi" grafički medij kako bi se osvrnula na aktualna društvena zbivanja i kritičke stavove o društvenim pojavama.

Na nekoliko pratećih izložaba izložbe trijenala analiziraju se nove pojave u suvremenoj hrvatskoj grafici.

Tu su još i izložba "Dijalog: Algoritamska umjetnost i konstruktivni sistemi" kustosice Vesne Kedmenec Križić u Kabinetu grafike HAZU te samostalna izložba u Studiju Kabineta grafike, dobitnice prošloga trijenala Mirjane Vodopija.

U Parku HDLU-a posjetitelje je pak "dočekala" instalacije Siniše Reberskoga "Cvijet hrvatske grafike".