traje do nedjelje navečer

Otvoren je 73. Frankfurtski sajam knjiga

20.10.2021 u 09:53

Bionic
Reading

Ulazak je moguć samo osobama koje su cijepljene, preboljele koronavirus ili su negativne na testu. Maksimalni broj posjetitelja je ograničen na 25.000 po danu

U Frankfurtu na Majni je u utorak nakon prošlogodišnjeg virtualnog izdanja ponovno uz prisustvo publike svečano otvoren 73. Frankfurtski sajam knjiga.

Sajam se održava u halama Frankfurtskog sajma uz brojna ograničenja za posjetitelje.

Ulazak je moguć samo osobama koje su cijepljene, preboljele koronavirus ili su negativne na testu. Maksimalni broj posjetitelja je ograničen na 25.000 po danu. Godine 2019. sajam je posjetilo više od 300.000 posjetitelja.

'Nemojmo se zavaravati: povratak na sajam ne znači automatski i povratak na normalno', rekao je na otvorenju direktor sajma Juergen Boss.

Ove godine izlaže oko 2000 izlagača iz 80 zemalja. Prije dvije godine sajam je ugostio 7500 izlagača.

Unatoč smanjenim brojkama, organizator sajma, udruga njemačkih knjižara je optimistična u pogledu tržišta knjiga.

'S pandemijom koronavirusa smo položili najveći mogući ispit otpornosti na stres', rekla je uoči otvaranja direktorica udruge Karin Schmidt-Friedrichs. 'Fizička distanca se na sreću nije pretvorila u distanciranje od knjige', dodala je.

Na svečanom otvaranju bila je Mary May Simon, glavna guvernerica Kanade, zemlje partnera ovogodišnjeg sajma.

Sajam u srijedu ujutro otvara vrata za stručnu publiku, a u petak za široku. Do nedjelje navečer, kada se sajam zatvara dodjelom Mirovne nagrade njemačkih knjižara, očekuje se više od 1400 događanja na kojima će sudjelovati više od 300 autora.