U MAMI

Otvara se sedmi Vox Feminae

14.11.2013 u 12:25

Bionic
Reading

Sedmi po redu Vox Feminae festival otvara se diskusijom i radionicom 'Kako raditi na problemu rodne nejednakosti u glazbenoj industriji' koja će se održati u Kulturnom klubu MAMA

Kristina Wicksell i Amanda Lindholm, predstavnice švedske organizacije Jämställd festival (Festival rodne jednakosti), objasnit će kako njihova organizacija, skupljanjem statistika o rodnoj zastupljenosti na festivalima, razgovorima s organizatorima i izvođačima te organiziranjem radionica i predavanja s fokusom na veću zastupljenost žena u glazbi i glazbenom menadžmentu, radi na buđenju svijesti o rodnoj jednakosti u glazbenoj industriji.

Večernji dio programa započinje u 19 sati promocijom knjige 'Mučenice' Želimira Periša u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, a nastavlja se promocijom filma 'Jezik, rod i spol' u Kulturno-informativnom centru (KIC) u 20 sati.

Periševa prva knjiga 'Mučenice' zbirka je 15 priča koje kroz intimnu vizuru 14 žena i jedne ženke govore o problematici ženskog roda, povijesnog nasljeđa i identiteta. Riječima autora:

'Mučenice su reinterpretacija mita i povijesti koje su pisali muškarci, pokušaj da im dam ženske glasove, ispričam iz ženske perspektive. Nastale su iz mog propitivanje problematike rodne (ne)jednakosti, pokušaja definiranja sebe kroz različitosti.'



Kratki film 'Jezik, rod i spol',
koji potpisuju Danijela Stanojević Noah Pintarić iz udruge Trans Aid, svakodnevnu stvarnost kršenja ljudskih prava prikazuje na primjeru rodne neosviještenosti jezika administracije. Administracija naime ne prepoznaje postojanje roda izvan muškoga, a situacija se komplicira osobito kada su u pitanju transrodne osobe.

Upravo na primjeru transrodne osobe kojoj su odvjetnici zbog kršenja ljudskih prava savjetovali da tuži Republiku Hrvatsku na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, ovaj film progovara o problemima našeg društva i zagovara promjene.