SEKS, UROTE I UBOJSTVA

Otkrivene tajne afere bivšeg princa od Walesa

03.04.2013 u 18:54

Bionic
Reading

Kralj Edward VIII. možda je najpoznatiji po tome što se zbog vjenčanja s razvedenom Amerikankom Wallis Simpson odrekao krune, ali i prije je svojom ljubavnom vezom uspio zaprijetiti monarhiji

U novoj knjizi britanskog odvjetnika i nekadašnjeg suca Andrewa Rosea otkriva se manje poznata afera s francuskom kurtizanom. Bilo je to 20 godina prije abdikacije, a veza je završila namještenim suđenjem kojim je britanski establišment zaštitio ugled budućega kralja.

'Princ, princeza, savršeno ubojstvo', knjiga je o tome kako je prva velika ljubav tadašnjega princa od Walesa, francuska kurtizana Maggie Meller princa ucjenjivala ne bi li izbjegla vješala pošto je ubila svog muža, egipatskog princa i plejboja.

Iako su dokazi protiv nje bili brojni, Meller je 1923. na sudu Old Baileyu oslobođena.


Rose piše kako je ta presuda bila šok, ali njegovo istraživanje sad otkriva nevjerojatnu priču u kojoj se prepliću suđenje zbog ubojstva, tajna nestalih pisama te zataškavanje radi zaštite budućega kralja

Šest godina prije suđenja Meller je bila u vezi s britanskim princom. Dokaze o toj vezi iskoristila je kako bi natjerala dvor da pritisne britanske vlasti ne bi li izašla na slobodu, a cijeli skandal bio zataškan, rekao je Rose za Reuters.

'Ta je veza pažljivo izbrisana iz povijesti tako da nije došlo do povezivanja slučaja ubojstva i princa od Walesa', kaže Rose.

'Dvor se pobrinuo da se na suđenju prinčevo ime ne spomene i tako je zaštitio ugled budućega kralja. Nevjerojatno je kako se izvukla.'

Roseova knjiga izašla je ovaj tjedan u izdanju kuće Coronet, a temelj je i televizijskog dokumentarca 'Ubojita ljubavnica Edvarda VIII'.