SUVREMENA ŠPANJOLSKA UMJETNOST

Otkrijte čari kopiranja u MSU-u

14.10.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Izložba 'Reprodukcija, ponavljanje i pobuna', koja tematizira multipliciranje u suvremenoj španjolskoj umjetnosti kao sredstvo društvenog angažmana i komentara, otvorena je u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu

'Grafička umjetnost i drugi oblici umjetničke reprodukcije za nas danas, osim estetske, imaju i veliku društvenu i političku težinu. Ova je izložba primjer španjolske produkcije na tome polju, a kroz nju zapravo želimo vidjeti kako se tema ponavljanja i reprodukcije približava modernome španjolskom umjetničkom stvaralaštvu koje je pod utjecajem novih potrošačkih oblika 21. stoljeća', rekao je jedan od kustosa izložbe Javier Martin-Jimenez.

Izložba iz tri različite perspektive proučava ideju umnožavanja u suvremenoj španjolskoj umjetnosti želeći pokazati kako ono može poći u raznim smjerovima. Izloženi su radovi trinaestero umjetnika i umjetničkih kolektiva čija djela čine tri međusobno povezane konceptualne cjeline.

'Reprodukciju shvaćamo kao kopiranje originala; ponavljanje promatramo kao temeljnu vrijednost novih medija umjetničkog stvaralaštva, a pobuna je predstavljena s jedne strane kao obrana novije španjolske grafičke produkcije, a s druge strane kao sredstvo kojim se umjetnici često koriste da bi njime izrazili društvene ili političke ideje', rekao je Martin-Jimenez.

Umnožavanje je shvaćeno kao sastavni dio umjetničke intervencije kojim se neki koriste kao sredstvom kritike modernog društva ili umjetnosti, a drugi se ponavljanjem služe kao alatom društvenog komentara, društvene i političke angažiranosti.

Prostorom prevladava rad uličnog umjetnika poznatog pod pseudonimom Noaz. Riječ je o grafitu pod nazivom 'Prvo predavanje o kapitalizmu' za koji je umjetnik kao podlogu uzeo originalnu snimku iz uličnih prosvjeda u Parizu u svibnju 1968. kao uvid u vrijeme globalnog življenja u kojemu je i danas ta fotografija jednako aktualna iako je prošlo toliko vremena.

Martin-Jimenez posebno se osvrnuo na rad kolektiva 'Demokracia', koji se koristi filozofskim političkim sloganima izvan njihova originalnog konteksta i transformira ih u marketinške poruke, a koji je u MSU-u postavio instalaciju upućenu nogometnim huliganima.

'Ideja pobune postaje vidljiva aktivnom uporabom umnožavanja kojim se španjolski umjetnici koriste kao načinom za komuniciranje diskursa velike političke i društvene važnosti', rekao je.

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić posebice je istaknula odličnu suradnju koju muzej ima sa španjolskim veleposlanstvom u Zagrebu, koje je i organizator izložbe.

Izložba je otvorena do 28. listopada.