NAGRADNJAČE

Osvojite knjige 'Brat', 'Na rubu vode' i 'Hygge'

09.02.2017 u 12:54

Bionic
Reading

Čitateljima tportala darujemo knjige koje oduševljavaju svojom pričom, likovima i atmosferom!

Novi nordijski krimić proslavljenog autora Joakima Zandera: 'Brat'. Dobro izrađen politički triler dotiče se tema krivnje, osvete i iskupljenja. Yasmine Ajam zavjetovala se da će uvijek štititi svojega mlađeg brata od surovoga života u štokholmskom predrađu. Međutim, to je obećanje prekršila onoga dana kad je pobjegla od svoje prošlosti i od tmurnoga predgrađa Bergorta u New York. Nakon nekog vremena Yasmine prima vijest da joj je brat Fadi poginuo u Siriji, ali i fotografije koje ukazuju na to da je zapravo živ… Yasmine se ne prestaje nadati da će brata pronaći živoga i kreće u potragu za njim koja će je zamalo koštati života…

Klara Walldéen sada radi u Londonu, za poznatu organizaciju za ljudska prava. Netom prije važnoga međunarodnog sastanka o sigurnosti netko joj je ukrao računalo, a ubrzo potom jedan od njezinih kolega pogiba pred njezinim očima. Ubrzo shvaća da je nehotice upletena u veliku međunarodnu zavjeru koja bi mogla završiti s vrlo tragičnim posljedicama za cijeli svijet. Dvije mlade žene susrest će se u Stockholmu: obje u potrazi za svojom istinom i obje u vrlo velikoj opasnosti.

Novi bestseler autorice Sare Gruen 'Na rubu vode'. Sara Gruen ponovo je pokazala svoj nenadmašan talent za stvaranje očaravajući zanimljive povijesne priče. Njezine knjige prevedene su na četrdeset i tri jezika i prodale su se u više od deset milijuna primjeraka diljem svijeta. I ovaj roman potvrdio je status prethodnog, zasjeo je na ljestvicama najčitanijih knjiga, a šuška se i o mogućoj ekranizaciji ovog velikog hita. Knjiga je nominirana za nagradu Goodread Choice za najbolji povijesni roman.

Priča je to o iznimno nesimpatičnom triju bogatih i razmaženih Njujorčana koji u vrijeme Drugog svjetskog rata odlaze u Škotsku u potrazi za istinom o čudovištu iz Loch Nessa, o nenadanom buđenju i promjeni mlade žene. Nakon što su se osramotili u visokom društvu u Philadelphiji na Silvestrovo 1942. godine, Maddie i Ellis Hyde su ostali bez financijske potpore Ellisova oca, bivšeg vojnog pukovnika koji je već neko vrijeme ljut na svog sina. Kako bi povratio očevu naklonost, Ellis odluči da će učiniti ono zbog čega je njegov otac bio osramoćen svih ovih godina. Dokazat će da postoji čudovište u Loch Nessu. Stoga, usred rata, kreću u Škotsku, gdje im se život mijenja iz korijena.

Hygge – knjiga koja je opustila cijeli svijet, posjela nas u naslonjače i podsjetila na životnu udobnost. Ovogodišnji najpoznatiji trend i definitivni hit je danski koncept udobnosti, knjiga koja je prodana u milijunskim nakladama i dalje drži svoj visoki rang na ljestvicama najprodavanijih i najčitanijih knjiga. Riječ 'hygge' definitivno je riječ godine, izgovara se hu-ge, etimološki riječ je iz norveškog jezika i znači blagostanje, udobnost, zadovoljstvo, uživanje u blagodatima života i bližnjih. Najbolja stvar od svega je što je ovaj način opuštanja i uživanja u životu odvojen od materijalnih vrijednosti i temelji se na duhovnim vrijednostima, pa je dostupan svima. Tko je više stručniji upoznati nas s hygge životnim stilom od Meika Wikinga, izvršnog predsjednika Happiness Research Instituta u Kopenhagenu, odnosno, Centra za istraživanje kvalitete života. U ovoj prekrasnoj i inspirativnoj knjizi, Meik će vam pomoći da u svoj život uvedete hygge.

Tehnologija i užurbanost života udaljile su nas od nas samih, naših domova i običnih zadataka, pretvarajući ih u poslove koji nisu neophodni, za koje nemamo vremena u prenatrpanom rasporedu. Hygge nas podsjeća kako je moguće s nekoliko promjena i sitnica ponovo osvježiti život i omogućava spokoj koji svakako zaslužujemo.

Izdavačka kuća Mozaik knjiga čitateljima tportala daruje knjige Joakim Zander: 'Brat', Sara Gruen 'Na rubu vode' i Meik Wiking: 'Hygge'. Dobitnici su Spomenka Pastorčić (Joakim Zander: 'Brat'), Željko Jurić (Sara Gruen 'Na rubu vode') i Tanja Stolnik (Hygge).