TISUĆE STRANICA GRAĐE

Online arhiv otkriva tajne Handkeovih djela

21.01.2014 u 11:18

Bionic
Reading

Austrijska nacionalna knjižnica pokrenula je objavljivanje građe i materijala slavnog pisca Petera Handkea koji se ubuduće mogu naći na stranici Handkeonline, čime se nudi 'fascinantan uvid u način stvaranja' tog kontroverznog autora

Sedamdesetjednogodišnji Peter Handke na ovim je prostorima vjerojatno najpoznatiji po podršci režimu Slobodana Miloševića, izraženoj i u kontroverznom putopisu 'Pravda za Srbiju', no promašeni politički stavovi ne umanjuju njegovu literarnu važnost, bez sumnje jednog od najvažnijih europskih pisaca 20. stoljeća.

Stoga će ljubitelje dobre književnosti sigurno razveseliti potez austrijske Nacionalne knjižnice koja je pokrenula stranicu Handkeonline, na kojoj su prezentirani radni materijali ovog pisca, autora klasika poput 'Strah golmana od jedanaesterca' i 'Psovanja publike'.

Handkeonline nudi pristup rukopisima iz početne faze piščeve književne karijere, brojne fotografije i bilješke, kao i pisma koja je razmjenjivao s mnogima. Riječ je o kombinaciji arhivske građe koja je već u posjedu Nacionalne knjižnice Austrije te predmeta i spisa i raznih privatnih kolekcija, pa i one samog Handkea. Također se mogu vidjeti materijali koji se već čuvaju u Literaturarchivu Salzburg te Deutsche Literaturarchivu Marbach.

Ljubiteljima Petera Handkea vjerojatno će najzanimljivije biti listati kroz deset tisuća stranica njegovih bilježnica koje obuhvaćaju razdoblje od 1972. do 1990., a zanimljivo je pretražiti i rubriku 'Werke & Material', u kojoj je objedinjena i prohodno predstavljena sva građa koja je bila potrebna za nastanak pojedinog romana ili nekog drugog književnog djela.