VENECIJANSKI FILMSKI FESTIVAL

Odlični filmovi, glamur i kontroverze: Što donosi ovogodišnja Mostra

27.08.2019 u 14:04

Bionic
Reading

Venecijanski filmski festival u svom 76. izdanju otvara se 28. kolovoza obiteljskom dramom 'Istina' japanskog redatelja Hirokazua Kore-ede, prošlogodišnjeg dobitnika Zlatne palme u Cannesu za film 'Obiteljske veze'

U filmu 'Istina' glume Catherine Deneuve, Juliette Binoche i Ethan Hawke te je prvi koji je Kore-eda snimio izvan svoje zemlje. Govori o slavnoj francuskoj glumici (Deneuve) koja ima problematičan odnos s kćerkom (Binoche).

Na Mostri, kao prvoj velikoj pozornici mogućim kandidatima za Oscara, bit će prikazan i film Todda Phillipsa 'Joker' s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi, potom 'Ad Astra', svemirska odiseja Jamesa Graya o astronautu (Brad Pitt) u potrazi za njegovim ocem, te 'Čekajući barbare', drama s Johnnyjem Deppom i Robertom Pattinsonom temeljena na istoimenom romanu J. M. Coetzeea. Režiju potpisuje kolumbijski redatelj Ciro Guerra.

Za razliku od Cannesa, koji u natjecateljski program nije uvrstio Netflixove filmove, Mostra će ih prikazati nekoliko. Među njima su drama 'The Laundromat' Stevena Soderbergha o panamskim dokumentima s Meryl Streep u glavnoj ulozi te poluautobiografska drama o razvodu 'Priča o braku' Noaha Baumbacha s Adamom Driverom i Scarlett Johansson. Željno se očekuje i Netflixov 'Kralj', adaptacija Shakespearea u režiji Davida Michôda, koja nije u konkurenciji, a u kojoj glume spomenuti Pattinson i Timothée Chalamet.

Amazon, u programu izvan konkurencije, predstavlja politički triler 'Seberg', u kojemu Kristen Stewart glumi glumicu Jean Seberg koju je 1960-ih istraživao FBI zbog njene potpore Crnim panterama.

U natjecateljskom programu je i film kontroverznog Romana Polanskog 'Optužujem' o aferi Dreyfus, zloglasnom slučaju antisemitizma u Francuskoj na kraju 19. stoljeća. U ulogama su Jean Dujardin i Louis Garrel. Polanski je prošle godine izbačen iz Akademije filmskih umjetnosti jer je priznao da je 1977. u Los Angelesu imao nezakonit seks s trinaestogodišnjakinjom. Zbog toga je 1978. i osuđen, međutim pobjegao je te od tada živi u Francuskoj.

Uz Polanskog, rasprave oko ovogodišnje Mostre izazvala je činjenica da su u službenu konkurenciju ušle samo dvije redateljice, Shannon Murphy ('Babyteeth') i Haifaa Al-Mansour ('The Perfect Candidate'). Prošle godine pak natjecala se samo jedna žena, Jennifer Kent s filmom 'The Nightingale'.

Direktor festivala Alberto Barbera rekao je da bi bilo 'jako uvredljivo za redatelja' da ga se u konkurenciju uključuje samo na osnovi njegova spola te da se selekcija radila 'na temelju kvalitete filma'.

Toronto film festival, koji se održava u isto vrijeme kad i venecijanski, tvrdi da žene potpisuju režiju 35 posto njegovih filmova. Cannes je u svibnju u natjecateljskom programu imao četiri filma redateljica, a Berlinale u veljači njih sedam.