U KONKURENCIJI I POLANSKI

Mostra ove godine s fokusom na filmove koji govore o položaju žena, ali u utrci za Zlatnog lava samo dvije redateljice

25.07.2019 u 21:42

Bionic
Reading

Robert De Niro, Brad Pitt, Kristen Stewart, Scarlett Johansson, Catherine Daneuve i mnoge druge filmske zvijezde očekuju se na venecijanskoj Mostri, filmskom festivalu na kojemu će se ove godine prikazivati filmovi koji govore o položaju žene. U konkurenciji za Zlatnog lava su, međutim, samo dvije redateljice

Dobar broj među 21 dugometražnim filmom koji se natječu za Zlatnog lava na ovogodišnjoj 76. Mostri bavi se tom temom i 'otkriva novi senzibilitet, čak i kad su ih snimili muškarci, što dokazuje da su polemike obilježile našu kulturu zadnjih godina', rekao je u četvrtak direktor Mostre Alberto Barbera.

'Druga važna činjenica je da više ostvarenja pokušava temeljito i realistično rekonstruirati prošle događaje, što nam omogućuje da na današnje probleme gledamo iz drugog kuta', dodao je predstavljajući u Rimu službeni izbor filmova.

Ova 76. Mostra otvara se 28. kolovoza filmom 'Istina' (The Truth) Japanca Kore-ede Hirokazua u kojemu nastupaju dvije francuske filmske dive Catherine Daneuve i Juliette Binoche.

Filmovi koji se natječu za Zlatnog lava

- 'Istina', japanskog redatelja Kore-ede Hirokazua 

- 'Idealna kandidatkinja', Saudijke Haifae al-Mansour

- 'O beskraju', Šveđanina Royja Anderssona

- 'Mreža Wasp', Francuza Oliviera Assayasa

- 'Bračna priča', Amerikanca Noaha Baumbacha

- 'Počasni gost', Kanađanina Atoma Egoyana

- 'Ad Astra', Amerikanca Jamesa Grayja

- 'A Herdade', Portugalca Tiaga Guedesa

- 'Svjetska slava', Francuza Roberta Guediguiana

- 'Čekajući barbare', Kolumbijca Cira Guerre

- 'Ema', Čileanca Pabla Larraina

- 'Martin Eden', Talijana Pietra Marcella

- 'Ni mafija nije što je nekad bila', Talijana Franca Maresca

- 'Obojena ptica', Čeha Vaclava Marhoula

- 'Gradonačelnik Rionea Sanita', Talijana Marija Martonea 

- 'Babyteeth', Australke Shannon Murphy

- 'Joker', Amerikanca Todda Phillipsa

- 'Optužujem', francusko-poljskog redatelja Romana Polanskog

- 'The Laundromat', Amerikanca Stevena Soderbergha

- 'No 7 Cherry Lane', Yonfana (Hong Kong)

Kao i svake godine, američke zvijezde i velike hollywoodske produkcije bit će nezaobilazan dio festivala prije utrke za Oscare.

Brad Pitt će doći na crveni tepih s 'Ad Astrom' sunarodnjaka Jamesa Grayja, znanstveno-fantastičnim filmom u produkciji 20th Century Foxa u kojemu glumi astronauta koji se upušta u pustolovinu na granici Sunčeva sustava u potrazi za nestalim ocem.

Robert de Niro glumi jednu od glavnih uloga u 'Jokeru' Todda Phillipsa, filmu koji se bavi pitanjem odakle dolazi glasoviti Batmanov neprijatelj, klaun kojeg tumači Juaquin Phoenix.

Steven Soderbergh dopunjuje trio američkih redatelja a dolazi s filmom 'The Laundromat', trilerom koji govori o aferi Panama Papers i u kojemu nastupaju Antonio Banderas, Gary Oldman i Meryl Streep.

Saudijska redateljica Haifaa al-Mansour vraća se u Veneciju, gdje je 2012. predstavila 'Wadjdu', s 'Idealnom kandidatkinjom', pričom o ženi koja se odluči kandidirati na lokalnim izborima u Saudijskoj Arabiji. Osim nje, jedina druga redateljica u konkurenciji je Australka Shannon Murphy s filmom 'Babyteeth'.

U konkurenciju je zato ušao francusko-poljski redatelj Roman Polanski koji se za Zlatnog lava natječe filmom 'Optužujem', povijesnom dramom nadahnutom aferom Dreyfus, u kojoj Jean Dujardin glumi potpukovnika Georgesa Picquarta koji rehabilitira nepravedno optuženog časnika.

Ovogodišnji Venecijanski filmski festival završava se 7. rujna dodjelom Zlatnog lava.