TUŽNA VIJEST

Odlazak Rudija Aljinovića: U 86. godini preminuo popularni Lastan iz Modre laste

04.12.2022 u 13:21

Bionic
Reading

U Kliničkom bolničkom centru Sestre Milosrdnice u Zagrebu, preminuo je novinar, publicist, feljtonist, putopisac i popularizator znanosti Rudi Aljinović, kojeg mnogi i dalje pamte kao Lastana iz Modre laste

U Zagrebu je u 86. godini života preminuo Rudi Aljinović. Njegov put u novinarstvo započeo je još u srednjoškolskim danima i ostao mu je vjeran do kraja života. Ono što ga je najviše zanimalo bile su zanimljivosti iz svijeta prirode i znanosti, osobito one koje zanimaju djecu i mlade.

Pisati je počeo u prvoj polovici pedesetih godina prošlog stoljeća u magazinu kojeg se rijetki sjećaju, 300 čuda, da bi nakon toga pisao za Otkrića i Mi mladi. Od 1958. do 1966. bio je i stalni suradnik Plavog vjesnika, da bi potom bio suradnik u raznim izdanjima tadašnje Vjesnikove kuće.

Pisao je za Vjesnik, Vjesnik u srijedu, Globus, Arena, Fokus, Vikend, Večernji list...., a bio je i stalni suradnik Radio Zagreba. Njegove prilozi objavljivani su i u hrvatskom izdanju National Geographica.

Ipak, najviše se približio mlađim generacijama dok je pod pseudonimom Lastan odgovarao na njihove probleme u Modroj lasti. O toj svojoj ulozi šutio je sve do 2007. godine, kada je prvi puta priznao da je upravo on Lastan.

Bio je i urednik časopisa Izviđač, napisao je i knjige Izviđač u prirodi i Preživjeti u prirodi, a bio je i autor 30-ak scenarija za stripove koje su crtali vodeći hrvatski autori stripa. Bio je scenarist i redatelj dokumentarnih reportažnih filmova.