U ZKM-U

Nakon dvogodišnje stanke: Diptihom Olivera Frljića svečano otvorene 35. Gavelline večeri

03.12.2022 u 22:05

Bionic
Reading

Festival 35. Gavelline večeri, nakon dvogodišnje stanke zbog potresa i pandemije, svečano je otvoren u subotu 'u gostima' u Zagrebačkom kazalištu mladih, gdje je program od ukupno 12 predstava otvorio prvi dio nagrađivanog diptiha Olivera Frljića 'Braća Karamazovi'

Na prvom postpotresnom i postpandemijskom izdanju renomiranog festivala ponajboljih recentnih regionalnih kazališnih ostvarenja publici je dobrodošlicu uvodno poželio ravnatelj organizatora, Gradskog dramskog kazališta Gavelle, Dražen Ferenčina.

Kazao je kako mu je drago što se 35. Gavelline večeri nakon dvogodišnje stanke ponovo održavaju, iako zbog produljenog trajanja radova na sanaciji još uvijek ne u matičnom kazalištu u Frankopanskoj ulici, te u nešto kasnijem terminu.

'Ipak, smatrali smo da ne bi bilo u redu da smo i ove godine odustali od Gavellinih večeri, kako naša publika ne bi ostala uskraćena za neke lijepe, kvalitetne predstave koje su se dogodile u posljednjih godinu-dvije dana, a koje inače ne bi imala priliku vidjeti', istaknuo je Ferenčina.

  • +12
Otvorenje 35. Gavellinih večeri Izvor: Cropix / Autor: Lucija Ocko

Do 16. prosinca na pet lokacija predstavit će se kazališta iz Zagreba, Beograda, Subotice, Rijeke, Varaždina i Splita. Zagrebačka kazališta igraju na svojim matičnim pozornicama, dok Gavella, gostujuće predstave i KunstTeatar nastupaju na sceni Kulturnog centra Travno, a zbog izvanrednih okolnosti, ovogodišnji festivalski program neće uključivati tradicionalne okrugle stolove.

Festival je otvorenim proglasio pomoćnik pročelnice zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu Nikola Stojadinović, uz poruku da će Gavella biti otvorena sljedeće godine i obećanje da će se 36. Gavelline večeri održati na pozornici u Frankopanskoj.

Dvanaest recentnih regionalnih uspješnica

Festival je u subotu otvorio prvi dio kazališnog diptiha 'Braća Karamazovi' Olivera Frljića, 'Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu'. Dan kasnije, u nedjelju, u programu je drugi dio, 'Braća Karamazovi - Svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način'. Obje predstave produkcija su ZKM-a.

Od zagrebačkih kazališta, u programu su Teatar &TD s predstavom 'Mala zabava' Vanje Jovanovića (5. prosinca), Teatar Exit s 'Realistima' Matka Raguža (10. prosinca), te Satiričko kazalište Kerempuh s predstavom 'Škrtac' J. B. P. Molièrea, u dramaturškoj obradi Tomislava Zajeca i režiji Dore Ruždjak Podolski (11. prosinca).

Domaćin festivala GDK Gavella izvest će predstavu 'Naš razred' Jasmina Novljakovića (6. prosinca).

Od inozemnih predstava, u srijedu 7. prosinca u Zagrebu gostuje 'Balon' prema tekstu Mate Matišića i u režiji Monike Romić, produkcija Teatra Vuk iz Beograda. U petak 9. prosinca gostuje produkcija Kazališta Kosztolányi Dezső iz Subotice, 'Posljednje djevojčice' u režiji Kokana Mladenovića, koja je na ovogodišnjem Sterijinom pozorju dobila niz nagrada – za najbolju predstavu, za tekst, režiju, glumački ansambl i scenografiju.

Iz riječkog HNK Ivana pl. Zajca na Gavelline večeri dolazi Sofoklov 'Kralj Edip' Luciana Delprata (12. prosinca), iz HNK-a Varaždin autorski projekt Dalibora Matanića 'Bogovi' (13. prosinca), a iz Splita 'Kukci... zaustavljena priča', posljednja režija Saše Anočića (14. prosinca).

Jedanaesta predstava u konkurenciji 35. Gavellinih večeri bit će 'Dobar, loš, mrtav 2: Pakao' u režiji Ivana Planinićai produkciji KunstTeatra u suradnji s Kazališnom družinom Kufer (15. prosinca).

Festival završava u petak 16. prosinca svečanom dodjelom nagrada, o kojima ove godine odlučuje prosudbeno povjerenstvo u sastavu Miroslav Miki Radonjić, Zrinka Turalija Kurtak i Perica Martinović. Nakon uručenja nagrada za najbolju predstavu, najbolju režiju te najbolju žensku i mušku ulogu bit će, izvan konkurencije, prikazana Gavellina produkcija 'Zagreb 2020', autorski projekt Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića.