IGRALA JE DO ZADNJEG TRENUTKA

Odlazak glumačke legende: Preminula Marija Kohn

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Bašić

Velika hrvatska glumica preminula je jutros nakon teške bolesti u 84. godini života, objavilo je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika

Rođena je na Lopudu 7. kolovoza 1934., a diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1956. Bila je članica Gradskog dramskog kazališta Gavella od 1957. Nastupala je u Teatru &TD i Teatru u gostima, od 1987. do 1990. bila je članica Satiričkog kazališta Kerempuh, a potom, do odlaska u mirovinu 1999., članica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Nastupala i na Dubrovačkom ljetnom festivalu, na filmu i televiziji. Za svoju prvu ulogu seoske djevojke, šepave Rože u filmu 'Svoga tela gospodar' bila je nagrađena na Filmskom festivalu u Puli. Uloga joj je donijela i veliku slavu. Obilježila ju je i uloga mucave Erminije u predstavi iz 1974. 'Mirisi, zlato i tamjan' Slobodana Novaka.

Životna priča glumice Marije Kohn nalikovala je na uzbudljiv roman pun neočekivanih obrata i tragedija.

'Cijeli Lopud je bio logor, veliko skupljalište židovske djece. Poslije su ih, kažu, prebacili u logor u Italiju, a neki kažu da su ih potopili na putu do tamo. Do smrti svoje neću zaboraviti sliku te gladne djece iza žice. Bile su dvije velike murve, crvenkasta i bijela, i mi smo se penjali po njima, brali ih i kroz male otvore pružali toj djeci. Tako smo se s njima družili', izjavila je prije nekoliko godina prisjećajući se djetinjstva.

Najnagrađivanija domaća glumica iza sebe ima više od stotinu kazališnih uloga, šezdeset filmova, četrnaest televizijskih drama i serija. Nakon 40 godina rada otišla je u mirovinu. Unatoč tome, nije se htjela oprostiti od glume. Posljednjih godina gledali smo je u brojnim popularnim serijama kao što su 'Bibin svijet', 'Luda kuća', 'Najbolje godine', 'Stipe u gostima', 'Larin izbor' i 'Kud puklo da puklo' te televizijskim reklamama.

Ispraćaj glumačke legende bit će u srijedu 18. srpnja u 13.35 sati na zagrebačkom Krematoriju.

  • +2

Marija Kohn

Izvor: Pixsell / Autor: Stojan Lasic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!