PET HRVATSKIH GRADOVA

'Kino u gostima' kreće na put s filmom 'Na putu'

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.03.2010 15:09
  • Objavljeno 11.03.2010 u 14:22
Leon Lučev i Marija Kohn 2

Leon Lučev i Marija Kohn 2

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Projekcijom filma 'Na putu' Jasmile Žbanić u četvrtak u Karlovcu počinje projekt 'Kino u gostima', u okviru kojega će taj film do 20. ožujka obići pet gradova u kojima nema kino dvorana
Lucija Bušić

Lucija Bušić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Projekt produkcijske kuće Živa zamišljen je tako da ekipa filma Na putu, s tehničkom opremom, putuje od grada do grada i organizira razgovore s publikom. Film će se prikazivati u sportskim dvoranama, pučkim učilištima i kino dvoranama koje nisu u funkciji, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

U Krapinu film odlazi u petak, 13. ožujka je u Trogiru, dan kasnije u Umagu, a 20. ožujka u Slavonskom Brodu

Jedan od glumaca u filmu i pokretača projekta Leon Lučev rekao je kako se tim projektom želi omogućiti i mladim gledateljima, koji možda nikada nisu bili u kinu, da dožive film u pravoj atmosferi.

Dodao je da se time želi i promijeniti stav prema hrvatskom filmu, koji se, naglasio je, ima čime ponositi, nagrađivan je na međunarodnim festivalima i nema razloga da ne bude gledan.

Po njegovim riječima, projekt bi se iduće godine mogao proširiti radionicama, a održavat će se vjerojatno u proljeće ili ljeto kako bi se projekcije mogle održavati i na otvorenom.

Lucija Bušić

Lucija Bušić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Hrvoje Turković

Filmski teoretičar Hrvoje Turković drži da projekt može pomoći i većoj gledanosti filma 'Na putu', s obzirom da, ocijenio je, uspješna premijera, sudjelovanje na velikom festivalu i dobra medijska pozornost, sve što je taj film imao, nisu jamstvo dobre gledanosti.

Podsjetio je da su putujuća kina postojala između dva svjetska rata, kada su liječnici prikazivali znanstveno-propagandne filmove, propagandni filmovi tako su se prikazivali i za vrijeme NDH, a praksu putujućih kina nastavila je nakon rata Filmoteka 16.

Film 'Na putu', priča o bračnom paru Luni (glumi je Zrinka Cvitešić) i Amaru (Leon Lučev) čija je ljubav na kušnji nakon što Amar postane pripadnik konzervativne islamske vjerske zajednice, premijerno je prikazan u Zagrebu 27. veljače

U redovitoj kino distribuciji po Hrvatskoj i BiH dosad ga je pogledalo 30 tisuća gledatelja, a očekuje se da će "paralelnom distribucijom" kroz projekt 'Kino u gostima' film pogledati između tri i četiri tisuće gledatelja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi