KUBANSKI PICASSO

Od sela napravio umjetnički rad

  • Autor: K. D.
  • Zadnja izmjena 06.04.2009 12:25
  • Objavljeno 06.04.2009 u 08:00
jose fuster kuba

jose fuster kuba

Izvor: Reuters / Autor: -

Kubanski umjetnik Jose Fuster uživa poseban status među svojim sumještanima u mjestu Jaimanitas. Kako i ne bi, kada je čitavo selo pretvorio u svoju umjetničku instalaciju

'Totalno sam lud', rekao je kubanski umjetnik Reutersovom novinaru pokazujući mu sa svojeg balkona selo Jaimanitas koje već 14 godina preoblikuje prema vlastitoj inspiraciji. Jesu li to mozaici, skulpture, slike, keramičke figure, porazbacani po ulicama, zidovima i drveću, nije važno. Jose Fuster prisutan je po čitavom mjestu, a hvali se da je i čitav jedan trg uredio kao šahovsku ploču, gdje sumještani mogu igrati drevnu društvenu igru za lijenih vrućih poslijepodneva.

Fustera nazivaju Picassom s Kariba, voli popiti, pričati o politici, a trenutačno slovi kao jedan od najpoznatijih kubanskih umjetnika u svijetu. Izlagao je diljem Europe i Sjedinjenih Američkih Država, a ulja na platnu, akvareli i keramičke skulpture prodaju mu se po cijenama iznad 50.000 kuna

Selo Jaimanitas predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija za sve ljubitelje umjetnosti koji stupe na Castrov otok. Ako požele popričati s Joseom, moraju biti spremni na ispijanje ruma i neizbježan razgovor o politici. Hiperaktivni kubanski Picasso će ih uvjeriti da je vjerni sljedbenik komunističkog sustava te da nema ništa protiv činjenice što mu porezni ured redovito uzima 50 posto prihoda. To je redovna taksa na prihode od umjetničkog rada na Kubi.

Osim izdvajanja polovine svoje dobiti u korist države, Jose svojim novcem pomaže i sumještanima, čija mjesečna plaća uglavnom ne prelazi stotinjak kuna.

Pogledajte fotogaleriju Joseovog rada u Jaimanitasu:

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: -

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi