kulturni skandal

Ravnatelj muzeja u Ljubljani najavio izložbu s lažnjacima Picassa, pa podnio ostavku: Ispao sam naivan!

09.06.2022 u 15:44

Bionic
Reading

Kako smo već pisali, Narodni muzej Slovenije trebao je jučer otvoriti izložbu radova Pabla Picassa, Paula Cezannea, Henrija de Toulouse-Lautreca, Joana Miróa... koji su dio privatne zbirke obitelji Boljkovac. No, nakon što je nekoliko poznavatelja umjetnosti i likovnih kritičara za slovenski N1 istaknulo da se radi o lažnjacima, u Sloveniji je nastao pravi kulturni skandal te su odgovorni iz Muzeja odlučili naprasno otkazati izložbu, a kulturna i šira javnost zatražila je ostavku direktora Muzeja, Pavla Cara

Nakon razotkrivanja ove kontroverzne izložbe, o čemu je prvi pisao slovenski N1, ravnatelj Narodnog muzeja Slovenije Pavel Car ispričao se u prvi čas za nastalu situaciju, dodajući kako ipak vjeruje u autentičnost svih slika na izložbi.

"To su originali", bio je jasan ravnatelj muzeja.

No, u četvrtak je ravnatelj Muzeja u priopćenju za javnost rekao da "zbog objektivne odgovornosti podnosi neopozivu ostavku na mjesto ravnatelja muzeja", donosi slovenski N1. Kako je rekao, ispao je naivan, jer je vođenje izložbe "povjerio krivoj osobi". Car je naglasio da u pozadini cijelog slučaja nema osobnih interesa. “Nemam osobnih interesa, samo sam naivno poželio iskoristiti lijepu priliku da posjetiteljima ponudim iznimnu i zanimljivu izložbu”.

Slovenska ministrica kulture Asta Vrečko njegovu je ostavku prihvatila.

“Poštujem njegovu odluku, i pokrenut ćemo postupke da se u što kraćem roku pronađe zamjenska uprava. Ujedno ćemo se pobrinuti da se muzejom nastavi dobro upravljati”, rekla je Vrečko, dodajući kako će inzistirati na stručnom kadru, kako bi ugled Muzeja "ostao netaknut".