KOVAČ NA RAZOTKRIVANJU

Od rulje se ne može očekivati ništa dobro

14.10.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Na drugoj ovogodišnjoj tribini Razotkrivanje u kinu Europa gostovao je književnik Mirko Kovač i govorio o svojoj zbirci političkih kolumni 'Cvjetanje mase', ranijim knjigama, aktualnim događanjima te o susretima sa svojim književnim suvremenicima poput Danila Kiša i Filipa Davida

Podsjetivši na Kovačevu tvrdnju kako je devedesetih godina u Hrvatskoj mjesec maj preimenovan u svibanj, voditelj tribine Srećko Horvat upitao je autora kako iz perspektive čovjeka koji je 1998. komentirao zahtjeve za ostavkom tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana gleda na stanje današnje vlasti u Hrvatskoj.

'Bilo mi je uzbudljivije pisati onda kad je diktator bio živ', izjavio je Kovač, dodavši kako se danas distancirao od politike. Ocijenio je kako je, za razliku od današnjega stanja, ono vrijeme bilo opasnije jer je tada doživljavao grube i teške reakcije junaka svojih kolumni o kojima je pisao.

Komentirajući javne napade na tjednik Novosti koji je objavio naslovnicu 'Obadva su pala', Kovač je odgovorio kako u tome ne vidi ništa prijeporno. 'Doživio sam to kao igru i dosjetku', rekao je, dodavši kako su se i u doba komunizma borci i prvoborci dizali protiv satire. Komentirajući nedavne nerede u Beogradu, govorio je o funkcioniranju rulje, ustvrdivši da ona nikad ne može otići u dobrom smjeru jer je u svojoj biti rušilačka.

Najzanimljiviji dio tribine bio je onaj posvećen književnosti. Kovač je pričao o svom radu, načinu na koji piše, a prepričao je nekoliko anegdota iz druženja s Danilom Kišem, Miroslavom Krležom i brojnim drugim svojim suvremenicima.

Pogledajte isječke iz tribine: