KREATIVNI SUVENIRI

Od oruđa za prekid veze do ravnala s greškom

19.12.2012 u 14:00

Bionic
Reading

U potrazi za kreativnim suvenirima pročešljali smo Zagreb i odabrali mjesta s najboljom ponudom suvenira koji bi trebali zadovoljiti i ukuse najzahtjevnijih, no više od toga, koji u sebi utjelovljuju djelić kulturne tradicije grada

I dok većina zagrebačkih muzeja i poneko kazalište raspolažu prigodnim predmetima za prodaju, zaustavili smo se na mjestima koja ponudom suvenira najbolje prenose svoju priču.

Među njima je nezaobilazan zagrebački HNK. Kazališna kuća duge tradicije mnogo pažnje poklanja ponudi suvenira. U povodu 150. godišnjice postojanja 2010. za vizualni identitet angažirani su dizajneri studija Bruketa & Žinić. U tom je razdoblju kreirana klasična linija s brojem 150 i simbolom anđelčića otisnutim na šalicama, blokovima i majicama, no i za one nešto dubljeg džepa, unikatnom nakitu.

Poznati dizajnerski duo Marko Šesnić i Goran Turković potpisuju dizajn za kolekcije proizvoda inspirirane uspješnicama zagrebačkog HNK, kao i vizual kolekcije Balet. Iz zanimljive kolekcije 'Orašar' inspirirane istoimenim baletom Petra Iljiča Čajkovskoga, prema priči T. A. Hoffmanna, izdvojili bismo puzzle, metar za djecu i usb-stick s likom poznatog drvenog vojnika.

Kolekcija Hamlet prispodobljena je lubanjom i notama, dok je opereta 'Šišmiš' oslikana obrnutom lepezom. Iz te je kolekcije posebno zanimljiv set 'Šišmiš' pjenušac s dvije kristalne čaše. Tu je i kolekcija 'Zagorka' nadahnuta predstavom o burnom životu i neumornom stvaralaštvu Marije Jurić Zagorke, u kojoj je vrlo zanimljiva umanjena statua te novinarke i hrvatske književnice urađena prema originalu Stjepana Gračana u Tkalčićevoj ulici, djelo studenata likovne akademije u Zagrebu.

Za sve one koje nakon razgledavanja izložbe spopadne želja da viđene predmete imaju u vlastitom domu, praktično rješenje nudi Muzej za umjetnost i obrt. Možda je najveća prednost tog muzeja redovito punjenje polica svojeg gift shopa u kojem možemo naći replike izložaka u sklopu svake velike izložbe. Tu su replike predmeta iz muzejskih zbirki (stakla, keramike, slikarstva, dizajna, tekstila i mode, metala ), od razdoblja bidermajera, historicizma i secesije do suvremenog doba. Osim spomenutih, mogu se nabaviti i replike s potpisom umjetnika, primjerice, oslikane keramike Ljerke Njerš.

Prošlogodišnja izrazito posjećena izložba 'Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata' koju je pogledalo 76.552 posjetitelja, za sobom je ostavila brojne suvenire. Po prihvatljivim cijenama mogu se nabaviti oslikani magneti i razglednice u stilu 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća, te srebrni i zlatni nakit. Iz MUO-a ističu da su upravo suveniri učinjeni prigodom izložbe Art décoa izazvali velik interes posjetitelja te su i dalje vrlo traženi. Jednak interes već godinama izazivaju naušnice, ogrlice i ostali predmeti s likom već dobro poznate sove, simbola Noći muzeja koja se održava već sedam godina u muzejima diljem Hrvatske.

Za razliku od prethodnih primjera, u Muzeju prekinutih veza i Muzeju suvremene umjetnosti naglasak je prvenstveno stavljen na koncept i poruku.

Tako muzej posvećen ljubavnim brodolomima posjetiteljima nudi majice i torbice s flasterom za slomljeno srce i slikom suze, koje potpisuje agencija Minuta dvije. Najprodavaniji te ujedno i cjenovno najpristupačniji predmeti su gumica za brisanje ružnih sjećanja 'Bad Memories Eraser' i olovka koja se u slučaju bijesa može prepoloviti na dva dijela, autorica Ivane Borovnjak i Petre Zlonoga. Svima kojima za prekid ljubavne veze nedostaje riječi, Muzej nudi hladno oruđe u vidu prigodnih razglednica autorica Katarine Eljuge i Ivane Rubelj. Iako ispisane prilično pozitivnim naslovnim rečenicama, poput natpisa 'divno se provodim', zagrebemo li označenu površinu, otkrivamo skrivenu poruku – 'želim da odeš ili vrijeme je da se razdvojimo'.

Ravnalo s greškom i Beskonačna olovka

Muzej suvremene umjetnosti suvenire nudi na dva mjesta. Na prvom katu Muzeja nalazi se gift shop u kojemu su najpopularniji radovi iz ateljea Kožarić, majice i torbe s printevima. Istinski ljubitelji jednoga od najistaknutijih hrvatskih suvremenih umjetnika u MSU-u mogu kupiti mapu sa šest Kožarićevih crteža po cijeni od približno 18.000 kuna. Ipak, za one u potrazi za nešto financijski pristupačnijim predmetima, i MSU raspolaže velikom kolekcijom dopadljivih magneta sa slikama radova umjetnika iz Zbirke u pokretu, među kojima Josipa Vanište, Borisa Bućana i brojnih drugih.

Na drugom katu Muzeja nalazi se posebno osmišljen dućan s dizajnerskim predmetima 'Shopworks', nadahnutima djelima hrvatskih i stranih umjetnika, također predstavljenih u postavu Zbirki u pokretu. Projekt je zamišljen kao kontinuirana suradnja dizajnera i muzeja. Mladi dizajneri (Sarah Baron Brljević, Mia Bogovac, Zoran Đukić, Dora Đurkesac, Kristina Ivančić, Maja Kolar, Draga Komparak, Kristina Lugonja, Maša Milovac, Jan Pavlović) preobrazili su dio umjetničkih djela u novi oblik, stvorivši nadasve zanimljive predmete. Tu je, primjerice, zanimljivi Kutni okvir koji pruža mogućnost da se ispuni svaki ugao prostorije, a izveden je iz 'Meandra u kutu' Julija Knifera. Kao odgovor na začudne drvene štapove Andrea Caderea nastalo je 'Ravnalo s greškom' koje koristi umjetnikovu strategiju unošenja greške ne bi li unijelo zabunu u sustav. Bućanova 'Žar ptica' prevedena je u slavni element ženskog zavođenja – čarape, dok je 'Beskonačni štap' Josipa Vanište pretvoren u 'Beskonačnu olovku' koja umjesto pisanja, briše.

Fotografije radova pogledajte u fotogaleriji.