od 5. do 11. rujna

Od nedjelje u Krapini Tjedan kajkavske kulture

02.09.2021 u 14:53

Bionic
Reading

Krapina će od 5. do 11. rujna s Festivalom kajkavskih popevki i Tjednom kajkavske kulture 56. put biti središte kulturnih, gospodarskih, zabavnih i sportskih sadržaja, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare

Tjedan kajkavske kulture organizira Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo iz Krapine uz pomoć Grada Krapine i Krapinsko-zagorske županije.

Pokrovitelj je Ministarstvo kulture i medija, a pokrovitelj 56. festivala kajkavskih popevki je predsjednik Republike Zoran Milanović. Predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina rekao je da se organizacijski vraćaju blizu onome što je bilo 2019. godine, prije korone. Za nedjelju, 5. rujna najavio je znanstveni skup o kajkavskom jeziku s 35 hrvatskih jezikoslovaca. U utorak će se održati dječji recital.

'Interes za dječji recital raste i ove godine sudjeluje 130 škola s kajkavskoga govornog područja, a prije četiri do pet godina imali smo interes samo naših lokalnih škola', rekao je Novina. Festival kajkavskih popevki u četvrtak donosi nastup izvođača iz osnovnih škola 'Mali kaj', u petak stare hitove 'Popevke za navek', a u subotu 22 nove popevke. Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović ocijenio je da je Tjedan kajkavske kulture 'najznačajnija manifestacija kajkavskoga govornog područja'.

'Potrudili smo se da tjedan ima puno sadržaja, od sportskih, kulturnih, zabavnih, pa do onog finalnog, najvažnijeg Festivala kajkavskih popevki', rekao je Gregurović. Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da se, osim očuvanja tradicije, kulture i baštine, radi i o kajkavskom identitetu.

'Pozivam sve kajkavce, a to je više od dva milijuna ljudi, ali i ljude iz čitave Hrvatske da nam se pridruže na Tjednu kajkavske kulture', rekao je Kolar. Saborski zastupnik Žarko Tušek rekao je da Tjedan kajkavske kulture postaje manifestacija kojoj je u fokusu promocija kajkavske kulture, a ne popratni program.

'U Tjednu kajkavske kulture u fokusu mora biti kaj i umjetnost koja je uz kaj vezana i po čemu je Krapina i Hrvatsko zagorje prepoznatljivo i brend u cijeloj Hrvatskoj', rekao je Tušek. U Krapini će se održati i Zagorski gospodarski zbor. Direktorica Turističke zajednice Krapine Nedeljka Vodolša najavila je prezentaciju novog suvenira pod nazivom 'Festivalski štrukelj', a predsjednik Krapinskoga športskog saveza Saša Kundih najavio je 9. dane krapinskog sporta s natjecanjima od školskog sporta do malog nogometa i rukometa.