sezona počinje 5. rujna

Tri nova naslova u jubilarnoj 40. sezoni Žar ptice

02.09.2021 u 14:45

Bionic
Reading

Sezona 2021./2022. u Gradskom kazalištu Žar ptica bit će u znaku jubileja, 40. obljetnice osnutka, uz tri nova naslova, 'Mala Frida', 'Tajni dnevnik Adriana Molea' i 'Osvajanje kazališta', a sezonu tradicionalno u nedjelju 5. rujna otvara besplatna predstava za prvoškolce

Kako se ističe u najavi, unatoč još neizvjesnim epidemiološkim okolnostima, u očekivanju ponovnog susreta djece s kazalištem Žar ptica u novoj sezoni priprema tri premijerna naslova te niz repriznih izvedbi svojih uspješnica iz prethodnih sezona.

Koncem listopada, svoju autorsku predstavu 'Mala Frida' na pozornicu kazališta na Bijeničkoj premijerno će postaviti redateljsko-dramaturški tandem Anica Tomić i Jelena Kovačić. Predstava o djetinjstvu svjetski poznate slikarice Fride Kahlo koja je unatoč bolesti i hendikepu uspjela stvoriti značajan umjetnički opus, priča je o životu fascinantne djevojčice koja je u slikanju pronašla utjehu i smisao života.

Još kao djevojčica oboljela je od dječje paralize. Slikati je počela spontano, dok je prisilno morala ležati, oporavljajući se od ozlijede kralježnice, zadobivene u prometnoj nesreći. Crtala je samu sebe promatrajući se u ogledalu, a autoportreti će poslije i dominirati njezinim slikarskim opusom. Svoj rođendan Žar ptica svečano planira proslaviti u sklopu 21. Naj, naj, naj festivala, koji će se održavati od 26. - 30. studenoga.

U drugom dijelu sezone, u veljači 2022., redatelj Želimir Mesarić u Žar ptici postavlja 'Osvajanje kazališta' po tekstu Dubravka Jelačić Bužimskog. Priča ide ovako...u zapušteno kazališno zdanje ulaze tri temeljne boje – crvena, žuta i plava – u namjeri da obnove i urede kazalište, kako bi ponovo postalo mjesto kazališne umjetnosti. U pomoć dolaze dva suprotstavljena lika iz basne – Cvrčak i Mrav – razigrani glazbenik i marljivi radnik...

'Možda će ovaj dramski tekst za djecu i simbolično označiti ponovno 'osvajanje', odnosno povratak publike u kazalište', ističu iz Žar ptice. Za travanj iduće godine najavljena je premijera predstave 'Tajni dnevnik Adriana Molea' koju prema istoimenu romanu za mlade Sue Townsend postavlja Saša Broz.

Sue Townsend je suvremena engleska spisateljica čiji su romani za omladinu prevedeni na mnoge svjetske jezike, a brojni su postali i predloškom za scenska uprizorenja. Nakon što je objavila prvo djelo 'Tajni dnevnik Adriana Molea' koji je obilježio njezinu spisateljsku karijeru, uslijedili su i nastavci popularnog dnevnika. Riječ je o duhovitoj i smionoj ispovijesti trinaestogodišnjeg dječaka o obiteljskim, školskim i pubertetskim problemima s kojima se suočava, koje bilježi svaki dan, tijekom jedne godine.

Kao i svake godine, i jubilarnu 40. sezonu Žar ptica započinje tradicionalnom besplatnom predstavom za dobrodošlicu prvoškolcima. Ove godine, u nedjelju 5. rujna, na programu je predstava 'Pustolovine baruna Münchhausena'. Ulaznice se preuzimaju na blagajni kazališta 1 sat prije početka predstave, a rezervacije nisu moguće.