STUDIJA POKAZALA

Obožavatelji Harryja Pottera tolerantniji i protiv nasilja

17.07.2013 u 07:14

Bionic
Reading

Knjiga američkog politologa Anthonyja Gierzynskog 'Harry Potter and the Millenials', u izdanju Johns Hopkins University Pressa, analizira kako je najpoznatiji književni čarobnjak utjecao na društvene poglede svojeg milijunskog čitateljstva

Čini se da je Joseph Ratzinger ipak bio u pravu! Svojedobno je papa Benedikt XVI, danas s titulom pape emeritusa, oštro napao serijal knjiga o Harryju Potteru, optužujući J.K. Rowling da svojim dječjim romanima kvari mlade potičući ih da vjeruju u mračne sile te je sve zajedno proglašeno protukršćanskom blasfemijom. Da je Harry Potter trn u oku katoličkih fundamentalista, svjedoče i dvije knjige njemačke ultrakatoličke publicistkinje Gabrielle Kuby, posvećene isključivo tome da raskrinkaju sotonske poruke koje djeca mogu iščitati iz avantura Harryja Pottera.


Doista, Harry Potter jest utjecao na djecu koja su masovno gutala serijal od sedam romana, kao što je pokazala nedavno objavljena studija američkog politologa Anthonyja Gierzynskog pod naslovom 'Harry Potter and the Millenials'.

Gierzynski, inače profesor na sveučilištu u Vermontu, intervjuirao je oko tisuću i pol današnjih studenata s desetak američkih sveučilišta diljem zemlje koji su odrastali čitajući J.K. Rowling, a rezultati pokazuju da su obožavatelji Harryja Pottera izrasli u tolerantnije ljude od svojih vršnjaka. Nadalje, obožavatelji Pottera su, kaže se u knjizi, zaokupljeni ravnopravnošću ljudi, sumnjičavo gledaju na etablirane autoritete, odbijaju nasilje i osuđuju mučenje te imaju zdravu dozu skepse, ali i manju količinu cinizma od uobičajene.

Politolog Gierzynski naglašava da se ovakvi rezultati ne odnose na sve one mlade rođene između 1982. i 2002. (tzv. milenijska generacija) koji su čitali dosta knjiga, nego baš na obožavatelje Harryja Pottera, na koje je očito značajno utjecalo sve što su pročitali u serijalu J.K. Rowling. Primjerice, 83 posto ispitanih reklo je da su na vladavinu Georgea W. Busha gledali iznimno negativno. Anthony Gierzynski zato zaključuje da je Harry Potter izvršio ogroman utjecaj na svoje čitatelje te da se to može usporediti samo s tragovima koje su iza sebe ostavili 'Ratovi zvijezda' Georgea Lucasa.

274549,239451,229905,139284