MAČKE IZ KOPENHAGENA

Objavljena Joyceova priča koju je napisao unuku

10.02.2012 u 09:04

Bionic
Reading

Priču 'Mačke iz Kopenhagena' Jamesa Joycea, 'mlađu blizanku' objavljene dječje priče 'Mačka i vrag' koja govori o vragu koji je za jednu noć podignuo most preko rijeke u Francuskoj, objavio je irski izdavač Ithys Press, a urednica Anastasia Herbert to je djelo nazvala "malim draguljem" koji "odražava Joyceovu vedriju stranu i smisao za humor koji se slobodno može nazvati čudnim, čak ponešto apsurdnim", piše u četvrtak Guardian

Kao i prethodnica, i Mačke iz Kopenhagena napisane su u pismu Joyceovu unuku Stephenu Jamesu Joyceu dok je autor bio u Danskoj, a četverogodišnji Stephen u Francuskoj. Nova je priča 'iznimna, pomalo neočekivana, oštre, gotovo anarhične metaforike', piše Ithys koji je objavio ograničenu nakladu od 200 ilustriranih primjeraka, po cijeni od 300 do 1200 eura.

'Početkom kolovoza 1936. Joyce je unuku poslao 'malu macu napunjenu slatkišima'. Bila je to neka vrsta trojanskoga konja da prevari odrasle. Koji tjedan poslije, dok je u Kopenhagenu vjerojatno tražio neki drugi lijep dar, Joyce je napisao Mačke koje počinju s 'O, tuge! Ne mogu ti poslati mačku iz Kopenhagena jer u Kopenhagenu mačaka nema'. Naravno da je u Kopenhagenu mačaka bilo. Ali možda nije bilo onih koje bi skrivale nešto ukusno. Priča ide dalje, opisuje Kopenhagen u kojem stvari nisu onakve kakvima se čine", kaže Herbert. 'Odrasli čitatelj 'Mačke' prepoznaje kao proturežimski tekst, kritičan prema nekim debelim mačorima i autoritetima, a slavi upotrebu zdravog razuma, individualnosti i slobodne volje'.

Pismo u kojemu je priča pronađena, s datumom 5. rujna 1936., darovao je Hans Jahnke, sin Aste, druge žene Giorgia Joycea ciriškoj Zakladi Jamesa Joycea. Zaklada je objavu priče nazvala "drskom", i tvrdi da nije dopustila objavljivanje.

'Nas su sasvim preskočili, a pristojno bi bilo pitati vlasnika", rekao je Fritz Senn iz Joyceove zaklade. "Bijesni smo. Mi s time ništa nismo imali, i ne osjećamo se samo preskočenima, nego i prevarenima.'

Iako su od 1. siječnja ove godine prestala vrijediti autorska prava na objavljena Joyceova djela i ona su sada slobodno dostupna javnosti, Senn tvrdi da nije odlučeno odnosi li se to i na ono što prije nije bilo objavljeno. 'Mi vjerujemo da su autorska prava prestala biti zaštićena samo kad je u pitanju objavljeni materijal. Držimo da je golema količina neobjavljena materijala i dalje zaštićena te da su u ovome slučaju propisi prekršeni'.

Ali Anastasia Herbert iz Ithys Pressa vjeruje da ni neobjavljeni radovi više nisu zaštićeni. 'Objavljivanje djela kao u slučaju Mačaka iz Kopenhagena legalno je i pravno valjano, a pokušaj da se spriječi slobodna diseminacija nezakonit je i za svaku moralnu osudu', kaže se u njezinu priopćenju. Štoviše, ona dodaje, 'pokušaj g. Fritza Senna iz Joyceova centra u Zuerichu da nametne neka ograničenja na ovo djelo koje je sada u javnoj domeni, bestidan je'.

'Ta knjiga nije osmišljena kao komercijalno izdanje nego kao pomno izrađena posveta jednomu drukčijem Joyceu, obiteljskome čovjeku i djedu koji je bio dobar pripovjedač, baš kao i njegov otac John Stanislaus', napisala je Herbert, a Guardian dodaje da će se u to moći uvjeriti oni koji ulože 300 do 1200 eura.