od 20. lipnja do 3. rujna

Objavljen program Festivala Ljubljana, nastupa i kazalište Komedija

18.05.2023 u 16:10

Bionic
Reading

Ovogodišnje 71. izdanje Festivala Ljubljana održat će se od 20. lipnja do 3. rujna, tradicionalno ga otvara koncert 'Ljetna noć', a u sklopu bogatog programa zagrebačko kazalište Komedija gostovat će s mjuziklom 'Ljepotica i zvijer'

Gala koncert "Ljetna noć" ove će godine biti posvećen autorskom opusu kantautora Tomaža Domicelja koji slavi 75 godina. Solisti će poznata djela izvesti uz pratnju Simfonijskog orkestra i Big Banda RTV Slovenija pod ravnanjem Patrika Grebla na Kongresnom trgu.

Ravnatelj Kazališta Komedija i producent predstave "Ljepotica i zvijer" Miljenko Puljić osvrnuo se na tradiciju suradnje Kazališta i Festivala, koja traje gotovo sedam desetljeća i tijekom koje su u Ljubljani izvođene najznačajnije predstave iz Komedijine produkcije.

"Komedija je na Festivalu Ljubljana još od 1954. Od 1973. do 1978. svake smo godine gostovali s predstavom 'Jalta, jalta', a znali smo izvoditi i po tri naslova", kazao je te istaknuo da su za "Ljepoticu i zvijer", nakon uspješne premijere i trideset predstava s 50 tisuća gledatelja dobili od Disneya ekskluzivna prava da mogu nastupiti u Ljubljani, "što govori o veličini predstave i važnosti Festivala".

Predstava će tijekom festivala biti izvedena četiri puta u dvorani na Križankama, a prva je izvedba najavljena za 3. srpnja.

Program koji donosi komorne i simfonijske koncerte, balete, opere, predstave i druge sadržaje na konferenciji za novinare predstavio je direktor Festivala Darko Brlek.

  • +6
Objavljen program Festivala Ljubljana Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ines Novković

Bogati scenski program uključuje i mjuzikl "Mamma Mia!", scensku kantatu "Carmina Burana" Carla Orffa u redakciji koreografa Edwarda Cluga, dramu "Tko se boji Virginie Woolf" Edwarda Albeeja, predstave "Biti ili ne biti""Pastorala za planet" španjolske ulično-kazališne skupine La Fura dels Baus i druge.

Među glazbenicima koji će održati koncerte su i kantautor i šansonijer Ibrica Jusić, Uroš Perić i Big Band RTV Slovenija, poznat po interpretacijama zlatnog doba jazza, soula i bluesa.

Kantautor iz Prekomurja Vlado Kreslin održat će 32. tradicionalni koncert. Glazbenu karijeru počeo je kao bubnjar 70-ih, a zatim se pridružio grupi Martin Krpan te je bio član grupa Mali Bogovi i Beltinška banda.

U sklopu festivala održat će se i Međunarodna likovna kolonija za odrasle pod vodstvom Toma Vranate i Mala likovna kolonija, koju vodi stručna mentorica Ema Kobal

U sklopu prateće priredbe "Ljubljana Festival na Ljubljanici" nastupit će komorni sastavi studenata Akademije za glazbu i Konzervatorija za glazbu i balet u Ljubljani na turističkim brodicama koje plove rijekom Ljubljanicom.

Svečano zatvaranje festivala obilježit će Gewandhaus orkestra Leipzig, jedan od najstarijih simfonijskih orkestara u svijetu, koji je poznat raznolikom repertoaru. Nastupit će pod ravnanjem dirigenta Herberta Blomstedta. Najprije će svirati Schubertovu "Petu simfoniju", a zatim još simfonijsku poemu "Uspomene iz norveških planina" i "Treću simfoniju" F. Berwalda, poručili su iz organizacije.