NAGRAĐENI VIRTUALNIM PLJESKOM

Novogodišnji koncet koji je ušao u povijest: Bečka filharmonija nastupila u praznoj dvorani

01.01.2021 u 17:16

Bionic
Reading

U Zlatnoj dvorani bečkog 'Musikvereina' u petak je prvi put od njegova organiziranja održan Novogodišnji koncert Bečke filharmonije bez publike zbog epidemioloških mjera, a glazbenici su nagrađeni virtualnim pljeskom

Koncertom je ravnao Riccardo Muti koji se po šesti put našao za dirigentskim pultom Novogodišnjeg koncerta. Ravnao je programom u kojem su dominirala djela obitelji Strauss. Novogodišnji koncert, koji je bio pun valcera, šezdeset treći put se prenosio uživo širom svijeta, to jest u oko 90 zemalja.

Stara godina ispraćena je djelima od polke 'Bez brige' do 'Na lijepom plavom Dunava'.

'Glazba Novogodišnjeg koncerta pomogla nam je da prebrodimo mnoge teškoće', rekao je direktor Bečke filharmonije Daniel Froschauer u kratkoj novogodišnjoj pozdravnoj riječi. On je istaknuo da ovogodišnjim koncertom Filharmonija želi uputiti poruku nade i optimizma.

  • +6
Novogodišnji koncert Bečke filharmonije Izvor: Profimedia / Autor: DIETER NAGL / AFP / Profimedia

Prazna dvorana bila je bogato okićena, a koncert je snimalo 14 kamera austrijske državne televizije ORF-a.

Muti je u obraćanju uputio upozorenje političarima širom svijeta da ne podcjenjuju kulturu i da je ne potiskuju. 'Glazba nije zabava. Glazba je misija koja čini društvo boljim', istaknuo je Muti. Svima je poželio bolju 2021. nakon strašne prošle godine.

Koncert međutim nije prošao bez ikakvog aplauza jer je ORF pokrenuo akciju virtualnog pljeska. Više tisuća gledatelja diljem svijeta svoj je pljesak u audioformatu 'poslalo' u Beč, a među njima bio je i UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres.

Baletne točke, koje su upotpunile program, bile su u koreografiji Josea Carlosa Martineza, a baletane je obukao Christian Lacroix.