DVA JAVNA POZIVA

Ministrica Obuljen Koržinek najavila nove mjere potpore kulturnom sektoru

30.10.2020 u 15:14

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture i medija objavilo je nove mjere potpore kulturnom i kreativnom sektoru ugroženom uslijed pandemije, kojima će se dodatno podržati odvijanje umjetničkih aktivnosti i djelovanje u svim kulturnim djelatnostima. Riječ je o Javnom pozivu za potporu dijelu troška izvedbe u području kazališne, plesne i glazbene (klasična i jazz glazba) djelatnosti i Javnom pozivu za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja

'Svjesni velike neizvjesnosti u kojoj se trenutno nalazi čitavo društvo, a kojom je kultura posebno pogođena, kreirali smo nove mjere potpore kulturnom sektoru. U prvom valu epidemije i potpunog zatvaranja, mjerama smo nastojali osigurati potporu umjetnicima koji su izgubili mogućnost svojega djelovanja, čiji je društveni i ekonomski status u temeljima ugrožen. U drugoj fazi, mjerama iz Kriznog COVID fonda željeli smo pokrenuti zaustavljeni kulturni život, omogućiti rad i djelovanje umjetnika u otežanim uvjetima za što smo osmislili ad-hoc natječaje i omogućili linije povoljnih kredita za likvidnost sa 100-postotnim jamstvom. Tu smo dosad odredili oko 60 milijuna kuna', rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dodajući da j.preko 60 milijuna kuna

'Do kraja godine izazimo s trećim krugom potpora, u ukupnom iznosu u ovom trenutku od 17,5 milijuna kuna. To je s jedne strane dofinanciranje filmova u iznosu od 5 milijuna kuna, potpore koje će u skladu sa svojim kriterijima dodijeliti Hrvatski audiovizualni centar. Uz to, danas smo objavili Javni poziv za potporu dijelu troška izvedbe u području kazališne, plesne i glazbene (klasična i jazz glazba) djelatnosti kojim pokrivamo 50 posto svih produkcijskih troškova kako bismo amortizirali situaciju za manja gledališta', kaže Obuljen Koržinek. Rok za predaju prijava na ovaj natječaj je do 16. studenoga 2020. do 17 sati.

Objavili su danas i natječaj namijenjen prije svega samostalnim umjetnicima, umjetničkim organizacijama i udrugama za prezentaciju, promociju i stvaranje digitalnih sadržaja.

'Želimo da umjetnici ostanu u kontaktu s publikom i da prezentiraju svoj rad online', rekla je Obuljen Koržinek o Javnom pozivu za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja u svim kulturnim djelatnostima (audiovizualnim, izvedbenim, književnim i prevoditeljskim te vizualnim).

Rok za predaju prijava je 20. studenoga 2020. do 17 sati.

Kao sljedeću mjeru, u idućih desetak dana, ministrica je najavila natječaj usmjeren na poticanje koncertne aktivnosti, koji je u pripremi u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom. Za njega će se izdvojiti još pet milijuna kuna.

Na pitanje hoće li nastaviti s mjerama potpore od 4000 kuna, ministrica je rekla da spomenuti danas otvoreni natječaj za samostalne umjetnike znači u prvom redu potporu stvaranju.

'Uz sva programska sredstva Ministarstva kulture koja su na raspolaganju i koja smo maksimalno fleksiblizirali u smislu prenamjene, odlučili smo u ovoj fazi sufinancirati stvaranje i usmjeravati sva sredstva prema tome. Nismo u ovom trenutku razmišljali o potporama kakve smo davali za vrijeme potpunog zatvaranja', rekla je ministrica.

U slučaju privremene nemogućnosti obavljanja kulturne djelatnosti uzrokovane koronavirusom, rok izvršenja odobrenih programa bit će produžen, dodala je, što će se regulirati i jednom od odredbi ugovora.