NOVOGODIŠNJI SPECIJAL ZRINKE PAVLIĆ

Neka vam novogodišnja noć ne bude kao u ovim filmovima i serijama!

  • 31.12.2023 u 19:13

  • Bionic
    Reading

    Neki od filmova i serija u nastavku skroz su povezani s novogodišnjom noći, a neki imaju tek zapažene silvestrovske scene i motive. Ono što im je gotovo svima (premda ne BAŠ svima) zajedničko jest to da su fora za gledanje, ali nitko ne želi takvu filmsku novogodišnju noć. Jer da je u njoj sve prošlo lijepo i bez problema, ne bi završile na velikom ili malom ekranu.

    Kad bi me netko tražio da povežem pojam 'film' s pojmom 'Nova godina', svakako bih se prvo sjetila filma koji temom nikakve veze nema s Novom godinom, a to je 'Superman'. Nekoliko formirajućih godina moje rane mladosti, naime, na televiziji bi se tijekom novogodišnje noći prikazivao taj film (ili njegov drugi, treći pa i četvrti nastavak), a onda bi se drugi dan, na samu Novu godinu, reprizirao odmah nakon prijenosa novogodišnjeg koncerta iz Beča. 'Superman' mi se zato bio uklopio u novogodišnju rutinu.

    Taman bih ustala (jer u krevet se nakon tuluma išlo u ranim jutarnjim satima), još u pidžami odbauljala u kuhinju, gdje su mi starci, prije odlaska na svoj doček u Opatiju, na Bled ili pitajboga kamo, u frižideru ostavili francusku salatu, sarmu i hladno pečenje. Upalila bih TV taman dok bi novogodišnji koncert završavao Radetzky maršom, tijekom kojeg je Herbert von Karajan više dirigirao publikom nego orkestrom, a onda bi slijedila filmska novogodišnja tradicija - 'Superman' i francuska salata drito iz zdjele. Znam da nisam jedina, tradicija je na ovim prostorima praktički generacijska.

    No 'Superman', koliko god emotivno bio povezan s Novom godinom za mnoge od nas, ipak sadržajem i pričom nema veze s novogodišnjom noći, jutrom, danom, otvaranjem novog kalendara, odlukama 'od sutra počinjem', odbrojavanjem do ponoći i sličnim novogodišnjim situacijama. Bizarno, ali istinito, filmovi s novogodišnjom temom - za razliku od onih koji govore o Božiću ili se odvijaju na Božić - nisu se toliko često prikazivali na Novu godinu. Možda to ima neke veze (premda sumnjam) s time što se novogodišnje noći prikazane u njima dosta često ne mogu nazvati novogodišnjim noćima koje bi itko poželio.

    Evo, na primjer, jedan od najboljih i najcjenjenijih filmova svih vremena, Coppolin 'Kum II' ima jednu od ključnih scena točno u novogodišnjoj noći. Michael Corleone je na Kubi s bratom Fredom i upravo je skužio dvije stvari - postojeći kubanski režim past će pod Castrovom revolucijom, a izdajica koji ga je prodao opasnom i prijetvornom neprijatelju jest baš njegov brat Fredo. Vrlo loša novogodišnja noć za sve, ali posebno za Freda.

    Michael daje Fredu 'poljubac smrti' u novogodišnjoj noći na Kubi Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Mnogo, mnoooogo manje zlokobna novogodišnja je situacija u filmu '200 cigareta', filmu koji većina kritičara i gledatelja mrzi i pljuje, a ja obožavam. Novogodišnja situacija u tom filmu je, rekoh, mnogo manje zlokobna i opasna, ali je gotovo jednako kaotična. Dok glavna junakinja Monica (Martha Plimpton - jedan od glavnih razloga iz kojih volim taj film) u svom stanu priprema novogodišnji party, većina njezinih uzvanika gubi se po New Yorku ranih osamdesetih iz raznoraznih razloga. Monica na kraju doživljava najgoru noćnu moru svih domaćina novogodišnjih partyja - onesvijesti se od alkohola u uvjerenju da joj je party propao i da nitko nije došao te tako propusti genijalan tulum koji se odvije nakon što se ona već onesvijestila.

    Foršpan za novogodišnji film '200 cigareta' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Nova godina ne počinje baš najbolje ni za Bridget Jones u prvom iz serije filmova (i romana) baziranih na njezinim dnevnicima. Ne samo što se na uredskoj novogodišnjoj zabavi osramotila falš pjevanjem 'Without You' na karaokama, nego još i mora k mami na švedski stol s purećim curryjem, gdje je kraljica majka pokušava spojiti s uštogljenim štreberom koji nosi božićni pulover. Bridget još ne zna da je takav početak godine uvod u nešto zbilja dobro.

    Foršpan za 'Dnevnik Bridget Jones' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Dosta klimavu novogodišnju noć ima i ekipa Teda Mosebyja u jednoj od prazničnih epizoda serije 'Kako sam upoznao vašu majku'. Iako je s velikodušnom božićnicom koju je dobio u firmi Ted unajmio limuzinu kojom će se on i njegovo društvo voziti s tuluma na tulum na koje su pozvani, sve ode dođavola zbog newyorške prometne gužve u kojoj limuzina zaglavi. Ipak, Ted i ne sluti da je to početak jedne od najvažnijih godina u njegovu životu.

    Isječak iz novogodišnje epizode serije 'Kako sam upoznao vašu majku' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Novu godinu bez problema će vam uveseliti, a sami sebi uništiti i ekipa iz serije 'Prijatelji', pogotovo bratsko-sestrinski plesni par Monice i Rossa, koji na snimanje novogodišnje emisije Dicka Clarka dolaze oboružani svojom koreografijom iz osnovne škole. Koreografija je toliko spektakularno smiješna da ju je teško opisati, ali zato je pogledajte:

    Novogodišnja plesna koreografija Monice i Rossa Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Jedna od novogodišnjih noći kakvu možda ipak neki priželjkuju ona je pri kraju filma 'Kad je Harry sreo Sally'. Nakon niza godina poznanstva, prepucavanja, prijateljstva i genralno turbulentnog odnosa, Harry u novogodišnjoj noći napokon shvaća da voli Sally, pređe pola grada da bi došao do proslave na kojoj je Sally i...

    Kad je Harry sreo Sally - ljubavna izjava u novogodišnjoj noći Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    I za kraj - jedna od najzabavnijih novogodišnjih filmskih scena u povijesti - Eddie Murphy u filmu 'Kolo sreće'. Za situaciju koja se odvija u ovoj sceni, kao i općenito za priču koja se odvija u ovom filmu ne morate se brinuti da će vam se dogoditi ove ili bilo koje druge Nove godine. No film uvijek možete pogledati i sigurno će vam uveseliti ovu ili bilo koju drugu noć, pa i dan. MERRY NEW YEAR!

    'Merry New Year!' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.