U BONNU

Marušić ostvario povijesni uspjeh za hrvatski pijanizam

10.12.2023 u 23:29

Bionic
Reading

Jedan od najperspektivnijih hrvatskih pijanista mlađe generacije, Lovre Marušić osvojio je drugu nagradu na 2023 International Telekom Beethoven Competition u Bonnu, kao i specijalnu nagradu Rober Schumann te time ostvario povijesni uspjeh za hrvatski pijanizam.

Finalisti su se u njemačkom Bonnu natjecali za tri glavne i dvije specijalne nagrade.

Druga nagrada se sastoji od 25.000 eura i bojnih nastupa i angažmana u Njemačkoj, Austriji i Italiji, dok se Robert Schumman Award sastoji od tisuću eura nagrade, izvijestila je tvrtka za umjetnički menadžment i usluge u kulturi 'CristoforiumArt'.

Gotovo tri stotine pijanista iz cijeloga svijeta prijavilo se na to natjecanje, a u samo finale ušla su najbolja tri natjecatelja, uključujući Lovru Marušića, koji je nastupio s eminentnim gudačkim trijom Beethoven Trio Bonn, izvevši Beethovenov klavirski trio br. 1 te šest stavaka iz Widmannovih 'Eleven Humoresques' te s Beethoven Orchestra Bonn pod ravnanjem maestra Dirka Kaftana u Deutsche Telekom dvorani, gdje je izveo Beethovenov 4. koncert za klavir i orkestar.

International Telekom Beethoven Competition Bonn jedno je od prestižnijih pijanističkih natjecanja u svijetu koje se održava svake dvije godine od 2011. u Bonnu, Beethovenovom rodnom gradu, a prethodni laureati tog natjecanja svjetska su pijanistička imena poput Hansa Suhra, Alberta Ferra i Hneri Sigfridssona.

Finale su uživo putem internetske stranice natjecanja pratili milijuni gledatelja diljem svijeta.