MATICA HRVATSKA

Novi urednički odbor Stoljeća hrvatske književnosti

30.12.2009 u 11:24

Bionic
Reading

Glavni odbor Matice hrvatske izabrao je novi urednički odbor edicije Stoljeća hrvatske književnosti nakon što je prošli, na čelu s Dubravkom Jelčićem, smijenjen

Biblioteku Stoljeća hrvatske književnosti ubuduće će uređivati Josip Bratulić, Stjepan Damjanović Josip Lisac, Tonko Maroević, Nedjeljko Mihanović, Ante Stamać i Miroslav Šicel.

Podsjetimo, predsjedništvo Matice na čelu s Igorom Zidićem smijenilo je Dubravka Jelčića s mjesta glavnog urednika edicije SHK uz argument da je 2007. i 2008. godine objavljeno samo deset knjiga iz edicije, a za što je utrošeno oko 2.300.000 kuna, oko 230.000 kuna po knjizi, što u Matici smatraju nedopustivim iznosom. U ovoj godini je, od planiranih deset knjiga, objavljena samo jedna, a za posao koji su obavili u prvih šest mjeseci 2009. glavni urednik i dvoje izvršnih urednika primili su svaki po 36.000 kuna neto honorara, što je ukupno bruto 136.000 kuna.

Predsjedništvo Matice tvrdilo je tada da je u knjigama pronašlo veliki broj teških uredničkih propusta, na koje su glavnog urednika upozoravali u više navrata. Kao primjer navodilo se da je zbog grešaka uništeno 1.000 primjeraka knjige Petra Šegedina, a da glavni urednik Jelčić te greške nije uočio na vrijeme.

Promjene su se dogodile i na mjestu glavne urednice Matice hrvatske. Dosadašnja urednica Jelena Hekman otišla je u mirovinu, a njezino mjesto naslijedila je Romana Horvat, dosad izvršna urednica brojnih matičinih izdanja.