USKORO U ZAGREBU

Novi projekt '6 glumica traži autora': 'Čitanjima želimo potaknuti daljnje stvaranje kazališnih komada za glumice i okupiti zainteresiranu publiku'

15.06.2020 u 18:15

Bionic
Reading

U sklopu kulturnog programa Uranije u četvrtak 18. lipnja bit će predstavljan projekt '6 glumica traži autora' koji na jednom mjestu želi okupiti, objaviti, razvijati i postaviti tekstove suvremenih hrvatskih dramatičara s jakim ženskim likovima

Okupit će se glumice svih generacija kako bi uputile javni poziv autorima i autoricama i upozorile na pitanje reprezentacije žena u medijima i da bi potaknule raspravu vlastitim dosadašnjim iskustvima, stoji u priopćenju.

'Kako bismo odgovorili na postojeći manjak ženskih uloga, cilj nam je prvo na jednom mjestu objaviti tekstove koji su u skladu s našim kriterijima: glavna ženska uloga, većinske govorne ženske uloge, Bechdel-Wallace test itd. Tekstovi će biti objavljeni na portalu partnera drame.hr. Objavljene drame predstavit ćemo javnosti u sklopu dinamiziranih čitanja 'Čitanje NJE' koja će nastati suradnjom dramskih, vizualnih umjetnika i glazbenika. Čitanjima želimo potaknuti daljnje stvaranje kazališnih komada za glumice i okupiti zainteresiranu publiku', najavljuju organizatorice.

Podrškom mreže suradnica glumica, istraživat će konkretne mogućnosti postavljanja prijavljenih tekstova u kazalištima diljem Hrvatske. Imaju potporu suradnica iz Zagreba, Splita, Osijeka i Karlovca.

Mreža suradnica svaki je dan sve veća, a zasad je čine Nera Stipičević, Petra Dugandžić, Anastasija Jankovska, Martina Čvek, Petra Svrtan, Olga Pakalović, Sandra Lončarić, Tonka Pintarić, Petra Cicvarić, Erna Rudnički, Marija Kolb, Lana Vatsel, Tara Rosandić.

Osim njih na predstavljanju će biti prisutne i kolegice koje podržavaju naš projekt: Sanja Vejnović, Barbara Nola, Ecija Ojdanić, Ksenija Marinković, Ana Maras Haramander, Tena Nemet Brankov, Anja Matković, a svoju potporu ostale kolegice dat će putem društvenih mreža.