'Oprostite, mimoišli smo se'

Novi film britanskog klasika socijalnog filma Kena Loacha stiže u kina

03.01.2020 u 09:46

Bionic
Reading

Hvaljena drama 'Oprostite, mimoišli smo se' premijerno je prikazana na filmskom festivalu u Cannesu, a u hrvatska kina stiže 9. siječnja.

Klasik bitanskog socijanlog filma, Ken Loach, dobitnik čak dviju Zlatnih palmi na filmskom festivalu u Cannesu – prvo 2006. godine za film 'Vjetar koji povija ječam', a potom 2016. godine za hvaljeni 'Ja, Daniel Blake', ponovo se vratio na velike ekrane hvaljenom drama 'Oprostite, mimoišli smo se'.

Ricky, Abby i njihovo dvoje djece žive u Newcastleu. Snažna su obitelj u kojoj svaki član mari za onog drugog. Ricky je konstantno u potrazi za poslom, dok je Abby medicinska sestra koja voli svoj posao i koja skrbi za starije i nemoćne. Međutim, unatoč tome što rade duže i napornije, shvaćaju da nikada neće moći kupiti vlasitiu nekretninu ni ostavriti financijsku nezavisnost. Uskoro se Rickyju ukaže zlatna prilika te se Abby žrtvuje i proda svoj automobil kako bi Ricky mogao kupiti blještavi novi kombi za dostavu te postati 'freelance' dostavljač u vlastitoj tvrtki. No, ništa nije tako sjajno kao što izgleda i budućnost postaje sve manje izvjesna…

Izvor: Društvene mreže

Film 'Oprostite, mimoišli smo se' premijerno je prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, u službenoj konkurenciji. Film je osvojio nagradu publike za najbolji europski film na filmskom festivalu u San Sebastijanu.

Scenarist filma je Paul Laverty, dugogodišnji Loachov suradnik i pisac. Inspiraciju za priču donekle pronašao u slučaju Dona Lanea, dostavljača za tvrtku DPD koji je preminuo u siječnju 2018. godine nakon što je odlučio raditi za vrijeme božićne gužve te nije otišao u bolnicu na pregled zbog bolesti.

Drama 'Oprostite, mimoišli smo se' u domaća kina stiže u četvrtak, 9. siječnja.