kulturni vodič

Novi Edo Popović, post-rock ikone, Salon mladih, Jebotonova rezidencija i ZKM-ova premijera

22.04.2024 u 13:31

Bionic
Reading

Kao i svakog ponedjeljka, donosimo vam kratak pregled gustog i dinamičnog tjedna kad je riječ o kulturnim zbivanjima u Zagrebu

Ponovno smo probrali e-mail pretince i sastavili kulturni vodič. Ovog tjedna nudimo promociju romana, dva koncerta, otvorenje kolektivne izložbe i kazališnu premijeru. Ovotjedni vodič počinje već danas, a završava u subotu.

Ponedjeljak, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

'U jednom novozagrebačkom naselju ubijen je umirovljeni svećenik. Slučaj preuzimaju inspektori Branko Rakitić i Marko Ančić, u policiji poznati po osebujnom načinu rješavanja slučajeva. Dok istražuju motive zločina i potencijalne počinitelje, inspektori ulaze u tamne zakutke društva i pojedinaca, sudaraju se s alternativnim činjenicama, medijskim manipulacijama i korupcijom u vlastitim redovima, a kada se nađu pred zidom, pojavljuje se neobičan dvojac koji će naglavce izokrenuti sve njihove teorije te ih navesti na pravi trag', sadržaj je novog romana Ede Popovića, jednog od popularnijih domaćih pisaca.

  • +3
Edo Popović Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Promocija romana 'Hrvatski pasijans' održat će se danas, na Međunarodni dan knjige, od 19 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Uz autora nastupaju Boris Perić i Nataša Medved.

Utorak, Tvornica kulture

Kanadski Godspeed You! Black Emperor, ikone postrocka, na svom će trećem zagrebačkom koncertu predstaviti zadnji album 'G_d's Pee at State's End!', objavljen u travnju 2021., u osvit virusne pandemije koja je njegovu europsku promociju odgodila za više od dvije godine. Kad su prije gotovo 30 godina Efrim Menuck, Mauro Pezzente i Mike Moya u Montrealu oformili Godspeed You! Black Emperor, nitko nije mogao ni sanjati koju će važnost ova grupa imati za daljnji razvoj rock i filmske glazbe. Potpuno otvoreni za raznolike glazbene utjecaje i ideje, GY!BE su na samom početku funkcionirali više kao neformalni kolektiv negoli bend, pa će se do prvog ulaska u studio u njegovoj postavi naći mjesta za violinu, čelo, bendžo, francuski rog, udaraljke, više gitara - što akustičnih, što električnih, dva basa te bubnjeve. Ukratko, pravi mali orkestar, ne baš tipičan, ali ipak orkestar.

Izvor: Društvene mreže

Vrata se otvaraju u 20 sati, koncert počinje u 21 sat, a ulaznica, kojih još ima, po cijeni od 29 eura mogu se kupiti u Dirty Old Shopu i Rockmarku.

Četvrtak, Dom HDLU

Salon mladih, bijenalna i najveća nacionalna izložbena manifestacija vizualnih umjetnika/ica do 35 godina, ove godine predstavlja svoje 37. izdanje koje se otvara u četvrtak 25. travnja u 19 sati u Domu HDLU, odnosno Meštrovićevom paviljonu. Salon mladih se u svakom svom izdanju održava na velikom broju gradskih lokacija. Centralna izložba, ove godine u kustoskoj koncepciji Lovre Japundžića i tematski određena i naslovljena 'Pao sat u bunar', zauzet će sve izložbene prostore Doma HDLU, u kojima će se predstaviti trideset mladih umjetnika/ica, a stalne izložbe, poput 'Situacije' (22.5. - 16.6.) kustosica Lore Rajčić i Ivane Završki s također tridesetak mladih umjetnika/ica te izložbe studenata Akademije likovnih umjetnosti Zagreb 'Venientes' (17.5. - 29.5.), otvorit će se u brojnim gradskim prostorima poput Arheološkog muzeja, Galerije AMZ, Art&CeRZ i Putolovca, među ostalima.

  • +6
37. salon mladih Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Salon mladih

Novost ovogodišnjeg Salona mladih jest dodatno programsko i prostorno širenje manifestacije gradom putem projekta Takeover, ostvarenog u okviru EU mreže CreArt, gotovo pa malog festivala suvremene umjetnosti u okviru kojeg će pet odabranih mladih umjetnika/ica svojim radovima i akcijama 'zauzeti' prostore istaknutih tvrtki iz područja kulturnih i kreativnih industrija. Takeover kustoski provodi kolektiv Kućća s članovima/icama Juricom Mlinarcem, Klarom Petrović i Lujom Šimunović.

Petak, Grof Melin

Jeboton na svoju rezidenciju u Melinu ovog puta dovodi beogradski alternativni rock bend proto tip, sastav koji smo nedavno gledali u Attacku na turneji Hali Gali. Sviraju od 2015., iza sebe imaju EP 'Strah od izvesnog' i LP 'S ivice sanjanja', a sudjelovali su i na obje kompilacije Hali Gali. Nakon koncerta party se nastavlja uz glazbene dragulje regije: Ki Klop, Svemirko, nemanja, Porto morto, JeboTon Ansambl, Vizelj, Đutko, KOIKOI, Prazna lepinja, Mitsko biće, IDEM i Peki Pele samo su neki od dijamanata kojima se Jebotonovi DJ-i inspiriraju.

Izvor: Društvene mreže

Karte u pretprodaji koštaju osam eura, dostupne su online preko CoreEventa, a fizičke su dostupne u Dirty Old Shopu. Na dan koncerta cijena će biti 10 eura. Nakon koncerta upad je četiri eura, a mlađima od 18 je besplatan.

Subota, Zagrebačko kazalište mladih

'Slavna politička TV novinarka, poznata po svojoj etičkoj beskompromisnosti, naglo prekida karijeru na vrhuncu i posvećuje se dobrotvornom radu u popravnom domu za djevojke, ne sluteći da je otvorila Pandorinu kutiju vlastitih trauma, a time uzburkala i traumatski talog cijele svoje obitelji… Zaplet dostojan kakvog suvremenog romana ili scenarističke podloge za uzbudljivu mini TV seriju ili film. 'Anđeo od leda', autorski projekt mađarskog redatelja Árpáda Schillinga, u scenskom susretu aktera drame, napisane upravo za ansambl ZKM-a, spaja literarnu slojevitost i složenost s filmskom dinamikom i napetošću. Što se događa kad se plemeniti poriv za dobročinstvom podsvjesno hrani neprerađenom traumom i kakve su posljedice takvog pothvata? Kad naizgled savršeni životi i obiteljski odnosi počnu pucati po šavovima nakon što se sunovrate u svoju suprotnost? Može li se kaosom ovladati, čak i ako se za tu borbu više nema snage? Podnaslov 'Anđela od leda' - Pročišćavajuća moć dobrih namjera - u svakom je smislu ključni tematski putokaz ove priče naseljene čehovljevski rafiniranim likovima i popločane neminovnošću susreta s vlastitim srcem tame', stoji u najavi najnovije ZKM-ove premijere.

Izvor: Društvene mreže

Nakon premijere u petak, predstava će od 19 sati igrati u subotu i nedjelju. Ulaznice po redovnoj cijeni od 12 eura moguće je nabaviti ovdje. Učenici, studenti, umirovljenici i osobe s invaliditetom imaju pravo na popust te za njih cijena iznosi devet eura.