SVEVREMENSKI KLASIK

Nove filmske i televizijske adaptacije Shakespearea

31.01.2013 u 09:00

Bionic
Reading

William Shakespeare nikad ne izlazi iz mode, o čemu svjedoče i brojne filmske i televizijske adaptacije njegovih djela koje možemo očekivati ove godine, kao i aplikacije inspirirane bardovim dramama

Vjerojatno nema nijednog drugog književnog autora u svjetskoj povijesti čija su djela više adaptirana za male ekrane i filmska platna. Riječ je, naravno, o engleskom dramatičaru Williamu Shakespeareu, jednom od divova svjetske književnosti, koji je podjednako bio aktualan u svoje vrijeme, kao i danas, nekih petsto godina kasnije.

Zato i u 2013. možemo očekivati televizijske i filmske adaptacije Shakespearovih drama, među kojima je najavljena i 'Ukroćena goropadnica', koju bi trebala utjeloviti Anne Hathaway. Američka televizija Fox bi pak trebala ove godine početi s emitiranjem serije 'American Son', čiji je osnovni zaplet utemeljen na 'Hamlet', a prati moćnu obitelj u stilu Kennedyjevih, čiji je patrijarh ubijen. Njegov odmetnuti sin se zato vraća u obiteljski dom u Washingtonu kako bi otkrio tko je kriv za smrt oca.

ABC pak planira prikazivanje serije 'Westside', koja bi trebala biti adaptacija slavnog mjuzikla 'Priča sa zapadne strane', koji je – vrijedi podsjetiti – zapravo Shakespearov 'Romeo i Julija', ali smješten u svijet siromašnih portorikanskih emigranata u New Yorku. I Johnny Depp se prihvatio Shakespearea, doduše kao producent, te zajedno s iskušanim televizijskim autorom Tomom Fontanom (hvaljena serija 'Homicide') planira seriju televizijskih adaptacija bardovih drama.

Radi se i na književnim preradama Shakespearea, pa je tako pred kraj prošle godine u američke knjižare došao roman za mlade 'Exposure', koji je modernizirana i u srednju školu situirana verzija 'Macbetha'. Shakespeareu ide dobro i s aplikacijama, pa je tako Cambridge University Press u studenom prošle godine lansirao aplikaciju 'Explore Shakespeare', u kojima se tekstovi drama kombiniraju s audiosnimkama najpoznatijih monologa.