FOLIO AWARD

Nova književna nagrada najavljena kao 'Booker bez leptir-kravate'

15.03.2013 u 13:37

Bionic
Reading

Nova književna nagrada Folio koja će se održati sljedeće godine, dodijelit će priznanje i 46.000 eura najboljem književnom djelu izvorno napisanom na engleskom, objavljenom u prošloj godini

Za razliku od prestižne nagrade Bookerove nagrade, Folio nije ograničena na državljane Commonwealtha i Irske.

Izbor nominiranih romana nije limitiran žanrom, već je bitno samo da pripadaju okvirima beletristike. Autor koncepta nagrade i idejni vođa projekta Andrew Kidd, smatra da književne nagrade, s obzirom na to da se financiraju iz neprofitnih organizacija, ne smiju biti jedna drugoj konkurencija, već se samo trebaju 'skladno nadopunjavati'.

Ideju za novu nagradu dobio je 2011., kada su se u okviru dodjele Bookera razvile rasprave o kriterijima nagrađivanja knjiga. Kidd smatra da literarni dragulj nije eufemizam za tešku ali opskurnu literaturu. Odlučio je da će u obzir uzimati prvenstveno knjige koje su naizgled zahtjevne za čitanje, ali na kraju 'nude uvid u potpuno neočekivan i drukčiji svijet ili poimanje života'.

Akademija nagrade Folio trenutačno ima više od stotinu članova, a među njima su se našli i autori nagrađeni Bookerom, Peter Carey, JM Coetzee i Zadie Smith. Svake godine birat će novi žiri sastavljen od pet članova te će paziti da podjednako zastupaju muške i ženske članove. Akademija će između najviše 80 knjiga u odabiru odlučivati o osam finalista nagrade.

Osim nagrade, pobjednik će dobiti i svotu od 46.000 eura.