BORNA BALETIĆ

'Nova dvorana ADU-a donijet će nove poglede na umjetnost'

03.12.2013 u 11:21

Bionic
Reading

Akademija dramske umjetnosti otvara novu izvedbenu dvoranu u centru Zagreba, Frankopanskoj 22, koja je zahvaljujući donaciji Hrvatskog Telekoma opremljena suvremenom audiovizualnom tehnikom. S dekanom Bornom Baletićem razgovarali smo o očekivanjima i nadama vezanim uz nov prostor otvoren studentima

Svečano otvorenje održat će se 3. prosinca u 20 sati, a bit će obilježeno izvedbom interdisciplinarnog studentskog projekta, mjuzikla 'Prošlih pet godina' Jasona Roberta Browna u režiji Lee Anastazije Fleger, studentice kazališne režije, u kojem, uz studente ADU-a, sudjeluju studenti Muzičke akademije, Filozofskog fakulteta, Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu i Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

S Bornom Baletićem, dekanom Akademije dramskih umjetnosti, razgovarali smo o značenju nove dvorane za Akademiju, opremljene suvremenom audiovizualnom tehnikom. Na početku intervjua odgovorio je na pitanje kako je išla potraga za prikladnim i raspoloživim prostorom još od 2005, kad su zahvaljujući susretljivosti Ivane Šoljan i Hrvatskog Telekoma te njihovoj spremnosti za sponzoriranje izuzetno važnih fenomena u kulturi dobivena tražena sredstva.

'Išlo je jako teško, zapravo - nikako. Sredstva su bila ponajprije dodijeljena Odsjeku kazališne režije ADU-a. Profesor Matko Sršen stvarno se potrudio oko toga, kao i tadašnji dekan Branko Ivanda i profesor Enes Midžić, da nađu velik i adekvatan prostor. Međutim umiješala se tu i komplicirana politička te situacija s imovinsko-pravnim odnosima: daju ti prostor i smiješ ulaziti u njega, ali ti nitko zapravo ne garantira da možeš ostati u njemu deset godina i svaki čas te netko može izbaciti', objašnjava Baletić, otkrivajući da je napokon uspio dogovoriti korištenje dvorane F5 kao prostora u kojem će djelovati dugo očekivani Kazališni studio ADU-a.

'Mučili smo se, jer situacija je katastrofalna - imamo predivnu dvoranu, ali nas ima jako puno. Osim toga, najveća smo produkcijska kuća u Hrvatskoj te u prosjeku proizvedemo 50 filmova i 50 predstava godišnje. Stoga, kad neka predstava izađe, već sutradan druga mora biti vani, bez obzira na to koliko je prva divna, krasna i svi je žele vidjeti. Bilo nam je dakle nužno naći drugu scenu.

Velika su očekivanja od ove dvorane i nadam se da će zaživjeti akademska scena, tako da ljudi vide što se stvara na Akademiji. Tendencija je interdisciplinarnost, a druga tendencija je da te predstave budu istraživačke, da se stvara neka nova vrijednost. Nadam se i novim kazališnim, plesnim i filmskim smjerovima koji će donijeti nove poglede na umjetnost', kazao je Baletić.