STVARANJE UBOJICE

Nova biografija razotkriva djetinjstvo Charlesa Mansona

07.08.2013 u 11:27

Bionic
Reading

'Manson: The Life and Times Charles Manson' bivšeg istraživačkog novinara Jeffa Guinna nova je biografska knjiga o jednom od najpoznatijih američkih ubojica, koji i danas izaziva radoznalost

U američkoj kolektivnoj memoriji serijski ubojice zauzimaju posebno mjesto fascinacije te im se posvećuju brojni filmovi, serije i knjige. Jednaku pažnju privlače pravi koljači poput Teda Bundyja ili Jeffreyja Dahmera, kao i oni fiktivni, primjerice Hannibal Lecter te Norman Bates. No u jednoj se osobi vjerojatno najbolje zrcali status serijskih ubojica kao svojevrsnih celebrityja, kojima je cilj ne samo nekažnjeno ubijati nego i biti slavan zbog toga, a to je Charles Manson, propali muzičar i neko vrijeme uspješno vođa kulta The Family, koji je svoje mjesto u povijesti osigurao brutalnim ubojstvom glumice Sharon Tate, tadašnje supruge Romana Polanskog

Strašni se zločin dogodio 9. kolovoza 1969., kada su Manson i nekoliko njegovih sljedbenika upali u dom Tate i Polanskog, koji je bio poslovno odsutan u Londonu te u brutalnom ritualu pogubili glumicu u osmom mjesecu trudnoće i obiteljskog prijatelja Jaya Sebringa. Na ulaznim vratima krvlju su napisali riječ 'PIG', a ubojstvu je prethodilo i mučenje žrtava.

Intervju s Jeffom Guinnom, autorom biografije 'Manson'

Cijela je Amerika ostala šokirana takvim masakrom, i to na vrhuncu tzv. Ljeta ljubavi, a policija ispočetka nije uspijevala pronaći odgovorne, sve dok se jedna od Mansonovih sljedbenica u zatvoru nije počela hvaliti kako je sudjelovala u ubojstvu Sharon Tate. Na kraju se otkrilo da su Manson i ostatak The Family tih dana ubili devet ljudi!

Danas Charles Manson ima 78 godina te će, kako stvari stoje, umrijeti u zatvoru. No njegov je kulturološki utjecaj i dalje prisutan, što je potaknulo publicista Jeffa Guinna da istraži život jednog od najzloglasnijih američkih psihopata, a rezultat je hvaljena knjiga 'Manson: The Life and Times of Charles Manson', koju kritičari opisuju kao 'prikaz epohe', a ne samo još jednu priču o jednom ubojici.

Guinna posebice zanima kako je Manson od maloljetnog delikventa, koji je zbog sitnog kriminala boravio i u zatvoru, izrastao u vođu kulta i ubojicu bez trunke savjesti, sposobnog da motivira i druge ljude na svoje krvave namjere. Autor kaže da je htio i srušiti mit o Mansonu, kojega opisuje kao 'darovitog sociopata, koji je znao odlično lagati', ali i 'ništa više od toga'. 'Nema ništa magično ili mistično u vezi Mansona', konstatira Guinn u jednom intervjuu.