spisateljice u dijalogu, booksa

Nora Verde i Julijana Matanović odgovaraju na vječno pitanje: Što je autofikcija, koja je razlika između činjenica i istinitosti teksta?

16.11.2022 u 10:13

Bionic
Reading

"Pitaj što te zanima – spisateljice u dijalogu" druga je sezona književne tribine koja otvara dijalog među autoricama različitih generacija i faza u spisateljskim karijerama tako što spaja već etablirane autorice s debitanticama, odnosno autoricama nove generacije, istražuje odnose među generacijama te odgovara na pitanje što "mlade" autorice mogu naučiti od "starijih" i na koji način nove generacije utječu na rad svojih prethodnika

Otvarajući međugeneracijski dijalog koji povezuje suvremenu književnu produkciju s važnim društvenim temama, program "Spisateljice u dijalogu" istražuje načine na koji književnost može biti utjeha, pomoćnik i suborac u suočavanju s društvenim izazovima, problemima i tabuima.

Ovogodišnji program u klubu Booksa predstavlja 8 autorica, miljenica kritike i publike koje su obilježile desetljeća naše književnosti, definirale žanrove, spisateljica čiji se rad hrabro suočava s prošlošću i promišljeno oblikuje budućnost. Istražujući teme eksperimenta i užitka, prirode i društva, odrastanja i zavičaja, autofikcije kao alata za nošenje s prošlosti i izgradnju (bolje) budućnosti te otoka i inzularnosti, ovogodišnji program fokusira se na sljedeće naslove: "Sladostrašće" Asje Bakić, "Važno je imati hobi" Luce Kozine, "Divlje guske" Julijane Adamović, "Zemlja bez sutona" Marije Andrijašević, "Zašto sam vam lagala" Julijane Matanović, "Moja Dota" Nore Verde, "Otok, zrcalo riječi" Andriane Škunce i "Slani mrak" Lore Tomaš.

Treće izdanje "Spisateljica u dijalogu" nazvano "Zašto smo vam lagale", zakazano za 17. studenog u 20 sati, ugošćuje dvije prozaistice i miljenice publike Julijanu Matanović i Noru Verde. Fokusirajući se na književni fenomen zbirke priča "Zašto sam vam lagala", koja je u 25 godina doživjela 17 izdanja, te sveopću ljubav koju je publika iskazala za roman "Moja dota", treće izdanje Spisateljica u dijalogu planira na vječno pitanje "koliko tu ima autobiografskog" odgovoriti cijelim nizom (važnijih) protupitanja: Što je autofikcija, kako i koliko je ona drugačija od autobiografije? Koja je razlika između činjenica i istinitosti teksta? Gdje prestaje život, a počinje fikcija? Je li moguće vjerovati (vlastitom) sjećanju ili smo uvijek u opasnosti da budemo optužene za "laž"? Gdje potražiti oslonac ako smo u "dotu" dobile nezabilježene, neizrečene, prešućene ili nama nepoznate osobne povijesti? Kako pisati o takvim životima?

Kroz prozu o cipelama i lusterima, vlakovima i knjigama, otoku i baki, strahovima i snovima, samoći i nasilju, Matanović i Verde ispisuju veliku priču o potrazi za domom i pripadanjem, riječima podižu kuću fikcije, toplo sklonište, koju njihove protagonistice, ali i čitatelj/ice, mogu napokon nazivati domom. Upravo se tu pred nama otkriva tajna književnog hita – u zemlji gdje smo u dotu češće ponijeli šutnju i prijekor nego toplu riječ, Matanović i Verde nude istinski iskrenu fikciju koja grije čitatelje/ice na onom često zanemarenom mjestu, negdje u blizini srca.

"Pitaj što te zanima – spisateljice u dijalogu" u klubu Booksa najavljuje i iduće izdanje programa, u petak, 2. prosinca u 20 sati s Andrianom Škunca i Lorom Tomaš.

Program vodi i moderira: Luiza Bouharaoua

Organizator: Hrvatsko društvo pisaca

Partner: Booksa

Program se realizira uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba