10. studeni

'Spisateljice u dijalogu': Mima Juračak i Tea Tulić

07.11.2023 u 09:41

Bionic
Reading

'Spisateljice u dijalogu' treća je sezona književne tribine koja otvara dijalog među autoricama različitih generacija i faza u spisateljskim karijerama tako što spaja već etablirane autorice s debitanticama, odnosno autoricama nove generacije, istražuje odnose među generacijama te odgovara na pitanje što 'mlade' autorice mogu naučiti od 'starijih' i na koji način nove generacije utječu na rad svojih prethodnika

Otvarajući međugeneracijski dijalog koji povezuje suvremenu književnu produkciju s važnim društvenim temama, program "Spisateljice u dijalogu" istražuje načine na koji književnost može biti utjeha, pomoćnik i suborac u suočavanju s društvenim izazovima, problemima i tabuima.

Ovogodišnji program u klubu Booksa predstavlja 8 autorica, miljenica kritike i publike, nagrađivanih spisateljica čiji se rad hrabro suočava s prošlošću i promišljeno oblikuje budućnost. Istražujući teme emocionalnosti i snage, mirovanja i bivanja, vlastitog i tuđeg (ženskog) glasa, autobiografije i biografije te poetike svakodnevnog, program uključuje sljedeće autorice i naslove: „Leglo” Suzane Matić, „Djevojku zarez” Rajne Racz, „Mirovanje” Dunje Matić, „Stjenice” Martine Vidaić, „Ja se zovem Lidija Deduš” Lidije Deduš, „Maria Callas se baca u more” Zirnke Posavec, „Sitan život” Mime Juračak i „Strvinari starog svijeta” Tee Tulić.

Četvrto izdanje „Spisateljica u dijalogu” nazvano „Sitan život”, zakazano za 10. studenog u 19 sati, ugošćuje dvije nagrađivane prozaistice Mimu Juračak i Teu Tulić. Fokusirajući se na debitantsku zbirku priča „Sitan život” Mime Juračak i najnoviji roman Tee Tulić „Strvinari starog svijeta” četvrta tribina istražuje obični život tzv. „malih ljudi”, svakodnevan i nevidljiv, vrlo često zatrpan beskonačnom lavinom klikbejtovskih vijesti.

Stalno suočeni s vlastitim nepripadanjem, likovi ovih proza melankolični su svjedoci iščezavanja pouzdanijeg svijeta koji se grubosti života supostavljaju dubokom povezanošću jedni s drugima i nepokolebljivom nježnošću. U životima koji su naočigled ni po čemu osobiti, ove nadarene prozaistice vješto otkrivaju začudno i čudesno i pritom pred čitateljicama otvaraju čitave svemire.

Program vodi i moderira: Luiza Bouharaoua

Organizator: Hrvatsko društvo pisaca

Partner: Booksa

Program se realizira uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreb