rijeka

[FOTO] Četvrtak na Vrisku - od klimatske fikcije preko ciriških dnevnika do berlinskih priča

15.09.2022 u 11:36

Bionic
Reading

U četvrtak, 15. rujna dan riječki književni dan započeo je s 'Vrisak Juniorom': u 11 sati pisac Jurica Pavičić i urednica Ivana Žderić razgovarali su o njegovoj prvoj ilustriranoj knjizi za djecu 'Tri kuće, tri prijatelja' (Profil, 2022.). Kako se naš poznati književnik snalazi u svijetu dječje književnosti i tko su tri prijatelja iz njegove nove slikovnice, saznali su mnogi posjetitelji Dječje kuće

  • +6
Jurica Pavičić predstavio slikovnicu na Vrisku Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Nakon književnosti za najmlađe, vrijeme je za „Studentski Vrisak“: točno u podne u V.B.Z.-ovoj knjižari u art-kvartu „Benčić“ održava se tribina o klimatskoj fikciji, na kojoj, uz studente i studentice kroatistike Filozofskog fakulteta u Rijeci, sudjeluju pisac Pavao Pavličić te profesori David Čarapina, Dejan Durić i Mario Kolar. U jednom od svojih brojnih hit-trilera „Hladna fronta“ (Mozaik knjiga, 2016.), Pavličić isprepliće povijesna zbivanja i zanimljivu zagrebačku obitelj meteoropata.

Večernji program 15. Vriska u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti započinje u 18 sati „Dnevničkim pričama“ na kojima se predstavljaju tri knjige dnevničkih zapisa objavljenih u izdavačkoj kući Buybook pod uredničkim okom i perom Semezdina Mehmedinovića. „Crveni kofer“ dnevnik je u kojem Lana Bastašić opisuje nekoliko mjeseci provedenih u Zürichu 2021. godine, ali između korica ove knjige stao je cijeli jedan život. Ili – kako Lana s pravom kaže – nekoliko „paralelnih života“. Marko Pogačar u knjizi „Adolfove uši“ piše o svom životu u Berlinu, o povezanosti s gradom, ali i o sadašnjosti i prošlosti Berlina, grada sraslog s imenima svojih mrtvih, dok Almin Kaplan u knjizi „Kućni ljudi“ opisuje svakodnevni život svoje porodice okupljene oko kuće u Dubravama kod Stoca.

U posebnom programu gostuje jedan od autora kultnog 'Snjegolomca', Benjamin Legrand

U posebnom programu „Književnost piše zeleno“ predstavljamo „Snjegolomca“, jedan od najvažnijih serijala znanstvenofantastičnih stripova u povijesti, koji je nastao prema originalnoj ideji Jacquesa Loba o svijetu nakon atmosferske apokalipse. Prvi put u hrvatskom prijevodu Petre Matić i to u svojoj integralnoj verziji, kultni „Snjegolomac“ obuhvaća tri originalna albuma: „Snjegolomac“, „Mjernik“ i „Prelazak“. O stripovima na Vrisku u četvrtak u 19 sati razgovaraju jedan od autora stripa, Benjamin Legrand, Iva Karabaić i Vladimir Šagadin. Podsjetimo, s Legrandom smo uoči gostovanja na riječkom Vrisku objavili opsežan intervju, a taj je tekst dostupan na ovoj poveznici.

U Programskoj cjelini „Knjiga ispod čekića“ u 20 sati predstavljamo prozu Dunje Matić, koja s Enverom Krivcem razgovara o svom novom romanu „Mirovanje“ (V.B.Z, 2022.), smještenom u pandemijsku Rijeku. Program u MMSU-u zatvaramo u 21 sat promocijom knjige „Sablasti tranzicije“ Ankice Čakardić (Jesenski i Turk, EPK Rijeka, 2019.), koja će s Hanom Samaržijom pričati o nastanku kapitalizma i knjizi koja predstavlja spoj socijalne filozofije, društvene teorije i povijesti.

Uz književni program, u četvrtak u 20.30 na programu „Vrisak Cinema“ u Art-kinu održat će se projekcija filma „Snjegolomac“, postapokaliptičnog klimatskog SF-a redatelja Bong Joon Hoa iz 2013. godine prema istoimenom stripu, s Chrisom Evansom, Song Kang-hoom i Tildom Swinton u glavnim ulogama.

Čitav program Vriska možete pratiti na live streamu na ovoj poveznici.