ODGOĐENA TURNEJA

Nobelovka Herta Mueller u bolnici

22.10.2013 u 15:20

Bionic
Reading

Spisateljica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2009. Herta Mueller (60) hitno je hospitalizirana, piše njemački tisak, priznajući tek da su svi njezini nastupi za 2013. otkazani iz zdravstvenih razloga

Njemačka spisateljica rumunjskog podrijetla 'Herta Mueller morala je otkazati sve nastupe za ovu godinu zbog bolesti', kazala je glasnogovornica izdavačke kuće Carl Hanser. 'Pruža joj se potrebna njega i njezino se stanje popravlja', ističe se iz istog razloga.

Prema nekoliko švicarskih i njemačkih medija, Herta Mueller trebala je otputovati u Bern u nedjelju na susret sa čitateljima ali je morala odustati.

Po pisanju njemačkog dnevnika Berliner Zeitung književnica je morala biti hitno operirana zbog perforacije crijeva u bolnici u Mullheimu, nekoliko kilometara od švicarske i francuske granice.

Rođena 17. kolovoza 1953. u Nitchidorfu, blizu Temišvara, Mueller je dobila Nobelovu nagradu za književnost 2009.

Živjela je do 34. godine u tadašnjoj komunističkoj Rumunjskoj prije nego je izbjegla 1987. u zapadnu Njemačku. Danas živi u Berlinu.

Na hrvatski su prevedena njezina djela Remen, prozor, orah i uže, Da mi je danas bilo ne susresti sebe i Ljuljačka daha.