otežana kupnja

Njemačka legalizirala kanabis, ovo su količine koje će se moći posjedovati

23.02.2024 u 16:16

Bionic
Reading

Njemački parlament izglasao je novi zakon koji dopušta rekreacijsku upotrebu kanabisa, no otežao je njegovu kupovinu

Prema zakonu, starijima od 18 godina u Njemačkoj bit će dopušteno posjedovanje znatnih količina kanabisa, ali će stroga pravila otežati kupnju droge, javlja BBC.

Pušenje kanabisa na mnogim javnim mjestima postat će legalno od 1. travnja. Na javnim mjestima dopušteno je posjedovanje do 25 g, što odgovara količini za desetak 'jointova'. U privatnim domovima zakonska granica bit će 50 g.

Policija u nekim dijelovima Njemačke, poput Berlina, već često zatvara oči pred pušenjem u javnosti, iako je posjedovanje droge u rekreativne svrhe nezakonito i može se kazneno goniti. Upotreba droga među mladima raste godinama unatoč postojećem zakonu, kaže ministar zdravstva Karl Lauterbach, koji potiče reforme.

Želi potkopati crno tržište, zaštititi pušače od kontaminiranog kanabisa i srezati dotoke prihoda skupinama organiziranog kriminala. Ali legalni kafići s kanabisom neće iznenada niknuti diljem zemlje.

Žestoka rasprava o dekriminalizaciji kanabisa već godinama bjesni u Njemačkoj, a grupe liječnika izražavaju zabrinutost za mlade ljude, a konzervativci govore da će liberalizacija potaknuti upotrebu droga.

Simone Borchardt iz oporbenog konzervativnog CDU-a rekla je Bundestagu da je vlada inzistirala na svom 'potpuno nepotrebnom, zbunjujućem zakonu' bez obzira na upozorenja liječnika, policije i psihoterapeuta.

Lauterbach je rekao da trenutna situacija više nije održiva: 'Broj potrošača u dobi između 18 i 25 godina udvostručio se u posljednjih 10 godina.'

Zakon koji su zastupnici odobrili u petak poslijepodne je kompliciran. Pušenje kanabisa u nekim će područjima, primjerice u blizini škola i sportskih terena, i dalje biti protuzakonito. Ono što je ključno, tržište će biti strogo regulirano pa kupnja neće biti laka. ​

Izvorni planovi da se licenciranim trgovinama i ljekarnama dopusti prodaja kanabisa odbačeni su zbog zabrinutosti EU da bi to moglo dovesti do porasta izvoza droga. Umjesto toga, nekomercijalni klubovi članova, nazvani 'društveni klubovi kanabisa', uzgajat će i distribuirati ograničenu količinu droge. Svaki klub će imati gornju granicu od 500 članova, konzumacija kanabisa na licu mjesta neće biti dopuštena, a članstvo će biti dostupno samo stanovnicima Njemačke.

Također će biti dopušten uzgoj vlastitog kanabisa, s dopuštenjem do tri biljke marihuane po kućanstvu.

To znači da bi Njemačka mogla biti u paradoksalnoj poziciji da dopusti posjedovanje prilično velikih količina droge, dok bi u isto vrijeme otežala nabavu. Redoviti pušači bili bi od koristi, ali povremeni bi korisnici imali problema s legalnom kupnjom, a turisti bi bili isključeni. Kritičari kažu da će to samo potaknuti crno tržište. Tijekom sljedećih nekoliko godina, vlada želi procijeniti učinak novog zakona, te na kraju uvesti licenciranu prodaju kanabisa.